Україна очікує від ЄС перегляду політики сусідства – Стефанішина

Читать на русском
Україна очікує, що Європейський союз невдовзі перегляне політику сусідства. Цей перегляд має стосуватися усіх країн східної Європи.
ua.news

Україна очікує, що Європейський союз невдовзі перегляне політику сусідства. Цей перегляд має стосуватися усіх країн східної Європи.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ході онлайн-дискусії Київського безпекового форуму.

Стефанішина нагадала, що Україна є першою країною Східної Європи, яка розпочала діалог про прямий доступ до внутрішнього ринку ЄС. Вона переконана, що країни ЄС розуміють необхідність нової політики сусідства. Такий крок міг би створити нові формати і можливості для країн, що прагнуть вступу чи тіснішої інтеграції.

«Але втома від розширення дійсно є... Йдеться про те, що країна з понад 40 мільйонами споживачів прагне приєднатися до ринку, де є 500 мільйонів споживачів. Це один з найбільших інтеграційних дискурсів, який було розпочато в останні роки з такими країнами Східної Європи, як Україна», – додала вона.

За її словами, Україна прогресує у виконанні Угоди про асоціацію стосовно зближення з європейським законодавством, економічної інтеграції, але спільно з ЄС «серйозно відстає в питаннях вироблення нової стратегії ЄС щодо України».   Україна розраховує, що в 2022 році Європейський союз започаткує перегляд політики сусідства.

«Очікуємо, що буде вироблено конкретний новий формат співпраці для Грузії, України і Молдови, країн, які прагнуть членства. Що до 2027 року, коли Литва перебере головування в Раді ЄС, можна буде вийти на конкретні політичні рішення», – розповіла віцепрем'єр-міністр.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявляв, що Європейський Союз повинен продемонструвати реальну підтримку євроінтеграційних прагнень України, яка продовжує боротися за свою незалежність.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: