В Україні скоро буде індійський штам COVID-19: чим він небезпечний і які ще мутації існують

Читать на русском
Індійський штам коронавірусу скоро буде в Україні. Які його особливості та які ще штами COVID-19 існують, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов прогнозує, що в Україну скоро прийде індійський штам коронавірусу. «Ми можемо говорити, що він точно буде. І це реальність, і говорити треба правду. Зараз він вже зафіксований, зокрема, у країнах-сусідах, це Чехія, Польща, Румунія. І тому зрозуміло, що зрештою він з'явиться і в Україні, як це було з британським штамом або з південноафриканським», – сказав він. Індійський штам більш заразний і переноситься важче. «Слово і діло» розібралося, чим він небезпечний, а також які ще мутації коронавірусу існують.

Чим небезпечний індійський штам коронавірусу

В Індії на даний момент спостерігається різке зростання захворюваності і смертності від коронавірусу: інфіковані майже 23 млн осіб, померло – більше 250 тисяч.

Новий штам коронавірусу (B.1.617) вперше був виявлений на території Індії в грудні 2020 року. Станом на травень він поширився вже в більш ніж 30 країнах світу. Всесвітня організація охорони здоров'я кваліфікувала новий штам як «варіант, що викликає заклопотаність».

Індійський штам коронавірусу, на думку вчених, більш заразний і поширюється швидше. Крім того, порівняно з іншими мутаціями, для імунної системи людини може бути важче розпізнати вірус як щось, проти чого вона повинна виробляти антитіла.

Глава МОЗ України Степанов зазначив, що індійський штам COVID-19 більш агресивний: «Він виражений надважкою клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, але і шлунково-кишкового тракту і нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація організму. За повідомленням індійських ЗМІ, також фіксуються випадки критичних уражень слизової носа і горла». Крім того, до зараження цим штамом вірусу більш схильна молодь.

Британський штам

Британський штам коронавірусу (VOC-202 012/01) з'явився у Великій Британії у вересні 2020-го. В Україні випадки захворювання цим штамом зафіксовані вже у всіх областях.

Британський штам більш заразний, ніж початковий «китайський варіант». При цьому останні дослідження, опубліковані в The Lancet Infectouse Diseases і The Lancet Public Health, не підтвердили, що у пацієнтів, інфікованих цим штамом, перебіг хвороби більш тяжкий. Раніше вважалося, що цей штам більш смертельний, ніж інші.

Для британського штаму більш характерні такі симптоми, як біль в горлі і м'язах, кашель і сильна втома. Втрата нюху і смакової чутливості серед інфікованих спостерігається рідше.

Південноафриканський штам

Південноафриканський штам COVID-19 (V2 або B. 1.351) був виявлений в одній з провінцій ПАР в грудні 2020 року. Випадки інфікування їм вже також виявлені в Україні.

Неприємна особливість мутації полягає в тому, що вона більш стійка до вакцини Pfizer. Про це свідчать дані дослідження фахівців Тель-Авівського університету.

Інфікування цим штамом більш поширене серед молодих людей без будь-яких супутніх захворювань. Найпоширеніші симптоми – температура, кашель, діарея, кон'юнктивіт, головний біль, ломота в тілі, біль у горлі.

Бразильський штам

Бразильський штам коронавірусу (P.1) виявили в місті Манаус (Бразилія) в листопаді 2020-го, активно поширюватися він почав в січні. У групі ризику зараження – молодь і вагітні жінки.

Ще одна особливість цієї мутації – високий ризик зараження на коронавірус повторно.

Чи ефективні вакцини проти нових штамів COVID-19

В ООН вже допустили, що незабаром можуть з'явитися нові мутації коронавірусу, які будуть стійкі до наявних зараз вакцин. Але поки що препарати, які є на ринку, більш-менш ефективні.

Вакцина Pfizer ефективна проти індійського, британського і бразильського штамів. Але за даними ізраїльських вчених, південноафриканський штам виявився більш стійкий до цього препарату.

Вакцина Moderna ефективна проти британського штаму коронавірусу, але її дія трохи слабкіше щодо південноафриканського штаму.

Препарат компаній AstraZeneca і Oxford ефективний проти британського, індійського та бразильського штамів. Менш ефективна вакцина, якщо мова йде про південноафриканську мутацію. Втім, застосовувати її в цьому випадку все одно можна: навіть якщо людина заразиться, перебіг хвороби буде легшим.

Нагадаємо, раніше ми писали, які країни світу і коли запровадять паспорти вакцинації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: