Які країни світу та коли запровадять паспорти вакцинації

Читать на русском

Нещодавно Європейська комісія уперше від початку пандемії рекомендувала країнам Євросоюзу дозволити в'їзд іноземним туристам, які пройшли вакцинацію від коронавірусу сертифікованими на території об'єднання препаратами. Йдеться про вакцини компаній Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson та AstraZeneca (CoviShield та AstraZeneca-SKBio). В Україні ж можуть запровадити COVID-сертифікат вже до 1 липня цього року. Які країни у світі вже розробили паспорти вакцинації і що туди записують, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

З 15 червня ЄС планує запровадити паспорти вакцинації для вільного пересування громадян у межах країн Євросоюзу. У цьому документі будуть зазначені ім’я та прізвище, QR-код, дані про вакцинацію особи, тип вакцини, якою зроблене щеплення, чи хворіла людина на COVID-19 та чи має антитіла.

Китай відповідні паспорти вакцинації запровадив іще від 9 березня 2021 року. Цей документ китайці можуть використовувати для в’їзду/виїзду громадян за кордон та подорожей всередині країни. Також цей сертифікат від 1 березня діє в Угорщині та від 17 лютого у Бахрейні.

Від 21 січня поточного року такі паспорти уже діють в Ісландії, а від 1 січня у Росії.

Ізраїль, який найшвидше провів вакцинацію населення, почав видавати «зелені паспорти» ще у січні 2021 року. Їх використовують усередині країни для відвідування установ, вхід до яких дозволений лише за наявності паспорта вакцинації та для виїзду громадян за кордон.

Австрія, Італія, Греція, Іспанія, Мальта, Болгарія, Естонія, Люксембург, Канада, Велика Британія, США, Японія, Кіпр, Данія, Чорногорія, Португалія, Чехія, Словаччина, Малайзія, Польща та Швеція ще розглядають можливість запровадження паспортів вакцинації.

Зокрема у США ще не визначилися із позицією щодо запровадження таких документів, оскільки їхня наявність може поглиблювати нерівність.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба України готова впроваджувати паспорти вакцинації від коронавірусу. Також «Слово і діло» писало, як зараз відбувається вакцинація та чи змінилися дані про ефективність препаратів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: