Подкаст «Словом» за 10 травня: 9 травня, COVID-сертифікати та обмін полоненими

Читать на русском

Про те, як в країні проходили заходи з нагоди 8 та 9 травня. Про епідситуацію в Україні та «бразильський штам» в Литві. Про COVID-сертифікати та перспективи паспортів вакцинації. Про списки на обмін полоненими, що бойовики передали Україні. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

День Перемоги

Від 2015 року Україна започаткувала нову традицію відзначення 8 та 9 травня, де замість гордості за перемогу у кривавій війні, людство віддає шану пам’яті полеглим у боях. До цього дня в Україні щорічно приурочена низка меморіальних та урочистих заходів, однак з урахуванням пандемії їхня кількість та масштабність значно зменшені.

Нещодавно «Українська соціологічна група» провела опитування серед 1,2 тис. українців та виявила, що 52,3% опитаних хочуть святкувати 9 травня, 16,2% респондентів вважають за потрібне відзначати тільки День пам'яті та примирення, а 30,1% – обидві дати – День пам'яті та примирення і День перемоги. 1,4% опитаних відповісти не змогли.

Як Україна відходить від старих традицій і формує нові, з якими складностями на цьому шляху стикається - читайте про це в спеціальному матеріалі на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Як відзначили 9 травня 2021 року в Україні

В Україні з нагоди 76-ї річниці Перемоги над нацизмом пройшов 721 захід. В них взяли участь близько 54 тисяч людей.

Під час святкування Дня Перемоги 9 травня в Україні Національна поліція отримала сумарно 61 повідомлення про можливі порушення, за якими відкрито 13 кримінальних проваджень. Найбільше до поліції надійшло повідомлень, пов’язаних з використанням комуністичної символіки.

В Очакові Миколаївської області між учасниками ходи та поліцейськими виникла сутичка, коли чоловік поклав червоний прапор із зображенням забороненої законом символіки біля пам'ятника невідомому солдату під час акції та відмовлявся його прибрати.

В Одесі пройшов захід з нагоди Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В ході заходу відбулися бійки.

Епідемситуація в Україні

Станом на 10 травня в жодній з областей України не встановлено червоного рівня епідемічної небезпеки, - повідомляє МОЗ України.

Зазначається, що у помаранчевій зоні перебувають Волинська, Донецька, Житомирська, Тернопільська та Черкаська області.

Решта областей і Київ знаходяться у жовтій зоні. До зеленої зони не потрапив поки що жоден з регіонів.

Напередодні у МОЗ заявили, що Україна вийшла з третьої хвилі пандемії.

Карта вакцинації в Києві

У Києві тим часом створили карту пунктів вакцинації від коронавірусу - нею вже можна скористатися на сайті Київської міської державної адміністрації.

За словами директорки Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентини Гінзбург, на карту нанесли місця, де можна отримати щеплення від коронавірусу.

«Але при цьому слід пам'ятати, хто саме зараз має право вакцинуватися», - сказала вона.

В Україні щеплення можуть отримати люди вікової групи 65+. У пріоритеті медики, соціальні працівники, військові та силовики, а також жителі соціальних установ.

До Литви прийшов «бразильский» штам

У Литві виявлено випадок «бразильського» штаму коронавірусу, - повідомляє Delfi.

Фахівець з інфекційних захворювань, професор Саулюс Чаплінскас зазначає, що поки у світі не виявлено серйозних наслідків зміни коронавірусу, але три штами (бразильський, південноафриканський і британський) класифікуються як мутації.

Чаплінскас вважає, що бразильський штам поширюється швидше та існує вищий ризик серйозного перебігу хвороби. Він викликає важчий перебіг хвороби приблизно у 2,6 раза частіше, з ним вдвічі частіше пацієнти потрапляють в реанімацію.

«Порівнюючи ці три штами, бразильський за ступенем тяжкості захворювання знаходиться десь посередині. Найсерйозніший – це південноафриканський, потім бразильський, потім британський», – зауважив фахівець.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, що індійський штам коронавірусу, що має подвійну мутацію, незабаром з'явиться в Україні.

Данія впроваджує COVID-сертифікат

В Данії запровадили COVID-сертифікат, який підтверджує, що власник отримав негативний тест на коронавірус протягом останніх 72 годин, був щеплений або нещодавно одужав від COVID-19.

За допомогою цього документа люди зможуть отримати доступ до місць, які були заборонені через пандемію, пише The Local.

Цифровий медичний пропуск наразі доступний через додаток для мобільних телефонів.

Нагадаємо, у Данії, де проживає 5,8 мільйона жителів, повністю вакциновано 12,7 відсотка населення.

У Німеччині для вакцинованих скасували карантин

У Німеччині скасовується низка обмежень для людей, повністю щеплених від коронавірусу та тих, хто нещодавно одужав, - повідомляє Deutsche Welle.

Повністю вакцинованими в Німеччині вважають тих, хто щонайменше 14 днів тому отримав другу ін'єкцію вакцини від коронавірусу, або одну дозу, якщо щеплення робилось препаратом компанії Johnson & Johnson. Доказом того, що особа одужала від коронавірусу, може бути позитивний лабораторний ПЛР-тест, якому не менше 28 днів, але не більше шести місяців.

Відтепер такі особи можуть без жодних обмежень зустрічатися з іншими людьми. Для цих осіб не діють обмеження комендантської години. Вони звільняються від карантину після поїздки за кордон. Повністю вакциновані також не повинні пред'являти негативні тести на коронавірус у магазинах та перукарнях.

Які країни вже розробили паспорти вакцинації та що туди записують, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Обмін полоненими: бойовики передали списки

Бойовики Донбасу передали українській стороні списки на обмін полоненими. Про це в ефірі телеканалу Україна 24 заявила учасник української делегації в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Тетяна Іванова.

За її словами, як мінімум ще взимку українська сторона передала свої списки на обмін полоненими.

І весь цей час Україна наполягала, щоб дзеркально були передані списки з боку ОРДЛО. Лише в квітні ці списки отримали. Зараз із цими списками триває робота, вони уточнюються, з ними працюють. За словами Іванової, на сьогодні складно говорити про те, скільки українців можуть бути звільнені з окупованої території.

Раніше «Слово і діло» писало, скількох українців незаконно утримують в Криму, ОРДЛО і Росії.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: