Декрет для чоловіків в Україні: що відомо про закон

Читать на русском
Верховна рада зробила важливий крок у боротьбі за рівноправність і проти гендерних стереотипів – ухвалила закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька на догляд за дитиною.

В Україні зрівняють чоловіків і жінок в праві на декретну відпустку. Відповідний закон набере чинності завтра, 9 травня.

Цей документ сьогодні, 8 травня, опублікували у виданні «Голос України».

Зазначається, що він набере чинності на наступний день після оприлюднення.

Раніше можливість йти в декретну відпустку мали тільки матері. Цей закон вводить новий вид відпустки - одноразовий при народженні дитини тривалістю до 14 днів, який оплачується роботодавцем.

При цьому, він надається комусь одному з родичів дитини:

  • батькові, навіть якщо він не одружений на матері дитини, але проживає разом з нею;
  • бабусі чи дідусю;
  • іншим повнолітнім родичам дитини.

Документ також встановлює право працівників обох статей, що мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку.

Декретна відпустка для татусів: за яких умов нові можливості почнуть діятиПід час економічної кризи та боротьби із коронавірусом такі ініціативи не мають сенсу, бо ВР ігнорує реальні виклики, вважає експерт.

Зазначимо, що в четвер, 6 травня, законопроект підписав голова держави Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що ми розібралися, як в Україні пропонують боротися із сексизмом і в яких країнах за прояв сексизму штрафують.

Також «Слово і діло» писало, які нові правила будуть в Україні і як працює декретна відпустка для чоловіків в інших країнах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: