Штрафи, громадські роботи, адмінарешт: як в Україні пропонують боротися з сексизмом

Читать на русском

Депутати пропонують запровадити штрафи за публічний прояв сексизму, або адміністративний арешт.
women-s.net

У Верховній раді за січень-лютий зареєстрували в цілому шість законопроєктів (два основних і по два альтернативних до кожного), спрямованих на боротьбу з сексизмом в українському суспільстві. Автори законопроєктів пропонують визначити поняття «сексизму» і встановити покарання за його прояви – аж до адміністративного арешту. «Слово і діло» розібралося докладніше, що передбачають законопроєкти, а також в яких ще країнах штрафують за сексизм.

Штрафи та адмінарешт: як депутати пропонують карати за сексизм

Першим у січні в парламенті з'явився законопроєкт №4598, який зареєструвала група депутатів на чолі зі «слугою народу» Олександром Качурою. Серед авторів також Дмитро Любота, Галина Третьякова, Анна Скороход, Лариса Білозір, Олександр Корнієнко та інші.

Законопроєкт пропонує встановити, що сексизм – це «будь-які дії, жест, візуальний прояв, вимовлені або написані слова, практика або поведінка, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірше через свою стать, і проявляються в суспільній або приватній сферах, в мережі Інтернет чи поза нею і спрямовані на (або викликають): порушення власної гідності/прав людини або групи людей; сексуальну, психологічну шкоду/ страждання особи або групи осіб; створення загрозливого, ворожого, принизливого чи образливого середовища; перешкоджання незалежності або повноцінному здійсненню прав людини з боку особи чи групи осіб; підтримку і посилення гендерних стереотипів».

Поскаржитись на прояв сексизму можна в державні органи або органи місцевого самоврядування, в поліцію або омбудсмену.

Ця ж група депутатів зареєструвала ще один законопроєкт – зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму в суспільстві (№4599). За сексизм пропонують карати:

  • штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів (від 170 до 340 гривень);

  • громадськими роботами від 30 до 40 годин або адміністративним арештом до 7 діб.

За повторні дії штраф збільшується до суми від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів (від 340 до 680 гривень), громадські роботи від 40 до 60 годин або адміністративний арешт до 15 діб.

До кожного з цих законопроєктів вже є по два альтернативних. 2 лютого група депутатів, серед яких Неллі Яковлєва, Ганна Михайлюк, Євгенія Кравчук, Єлизавета Богуцька, Інна Совсун, внесли законопроєкт №4598-1.

Вони пропонують трактувати сексизм як «діяння, твердження, зображення, жест, або практику або поведінку, в основі яких лежить ідея про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою, які проявляються в публічному або приватному житті, в тому числі в мережі Інтернет і викликають або мають на меті: дискримінацію за ознакою статі, насильство за ознакою статі, підтримку і поширення стереотипних уявлень про соціальні функції (положення, обов'язки тощо) жінок і чоловіків, приниження честі і гідності особи тощо».

Законопроєктом №4599-1 депутати також пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення – внести статтю про вчинення насильства за ознакою статі. Карати за це пропонують накладенням штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів (від 850 до 1,7 тисячі гривень), громадськими роботами від 30 до 40 годин або адміністративним арештом до 7 діб.

За повторне правопорушення – штраф від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів (від 1,7 тисячі до 2 тис. 550 гривень), громадські роботи від 40 до 60 годин або адміністративний арешт до 15 діб.

Є ще третій варіант законопроєктів боротьби з сексизмом, два проєкти зареєстрували депутати з різних фракцій на чолі з віцеспікером Оленою Кондратюк: Олександр Корнієнко, Микита Потураєв, Ірина Геращенко, Ярослав Железняк, Сергій Соболєв, Лариса Білозір, Інна Совсун, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Олена Шкрум та інші. Зважаючи на такий авторський склад, цілком можливо, що це якийсь компромісний варіант.

У законопроєкті №4598-2 сексизм визначається як «небажана для особи і/або групи осіб певної статі поведінка, метою або наслідком якої є приниження людської гідності за ознакою статі чи створення стосовно такої особи чи групи осіб, враховуючи їхню статеву приналежність, ворожої, образливої або принизливої атмосфери».

Проєктом №4599-2 пропонується внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення:

  • за публічний прояв сексизму накладати штрафи від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів (170-510 гривень), громадські роботи на строк від 30 до 60 годин, або адміністративний арешт до 15 діб.

Боротьба з сексизмом: що рекомендують в Раді Європи

У 2019 Рада Європи схвалила міжнародний акт про боротьбу з сексизмом, в якому закріпила визначення цього поняття і дала рекомендації країнам.

У документі йдеться, що сексизм – це будь-яка дія, жест, візуальний прояв, вимовлені або написані слова, практика або поведінка, засновані на ідеї про те, що людина або група людей є неповноцінними через приналежність до тієї чи іншої статі, і здійснювані в публічній або приватній сфері, в мережі інтернет або офлайн. До речі, це визначення сексизму використовував в своєму законопроєкті Качура.

Ось лише деякі з рекомендацій РЄ для країн щодо боротьби з сексизмом:

  • внести зміни в законодавство, щоб воно засуджувало сексизм, давало визначення цього поняття і криміналізувало його (це те, що зараз пропонують в парламенті);

  • розглянути можливість створення спеціального органу з питань гендерної рівності або іншого органу, відповідального за моніторинг і оцінку результатів політики та заходів щодо викорінення сексизму;

  • заохочувати оперативну реакцію громадських діячів, щоб вони виступали із засудженням сексизму;

  • фінансувати інформаційно-просвітницькі кампанії із демонстрації зв'язку між сексизмом і насильством щодо жінок та дівчаток;

  • забезпечити перевірку підручників і навчальних матеріалів для всіх вікових груп і форм навчання на наявність сексистських формулювань і ілюстрацій, а також гендерних стереотипів;

  • контроль всіх законів, постанов та документів на наявність сексистських слів і виразів;

  • ввести в законодавство положення, яке забороняє сексизм в ЗМІ та рекламі;

  • переглянути трудове законодавство з метою заборони сексизму та сексистських дій на робочому місці.

В яких країнах штрафують за сексизм

У Бельгії від 2014 року діє закон про неприпустимість сексизму в публічному просторі. Відповідно до закону, сексизм – це слова або дії, що демонструють неповагу і ґрунтуються на статевій приналежності людини. Карають за це штрафом в розмірі до 10 тисяч євро або навіть тюремним ув'язненням терміном на один рік.

До 2018 року нікого не визнавали винним в порушенні цього закону. У 2018-му суд засудив чоловіка за сексистську репліку щодо поліцейської – як покарання його оштрафували на 3 тисячі євро.

На Кіпрі восени 2020 року ухвалили кілька законів, які криміналізують публічні прояви сексизму, які «принижують, ображають або виділяють окрему людину або групи осіб». Тепер за це загрожує штраф.

У Франції в 2018 році схвалили закон проти домагань, який передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за різні прояви неповаги в публічних місцях. Зокрема, передбачене покарання за вуличні домагання, сексистські коментарі та образи в громадських місцях – штраф від 90 до 750 євро.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: