Квоти у Виборчому кодексі і рівні права в ЗСУ: «гендерні» обіцянки політиків

Читать на русском
Політики обіцяють жінкам і чоловікам рівні права в Збройних силах, а також гендерні квоти у виборчому процесі.

Українські політики 8 березня традиційно вітатимуть жінок зі святом «весни-краси». Замість цього «Слово і Діло» пропонує подивитися, що політики обіцяли зробити для жінок або для гендерної рівності в Україні.

Кулеба обіцяв працювати над відкриттям потенціалу гендерної рівності

Віцепрем'єр-міністр в уряді Олексія Гончарука, а нині міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в кінці минулого року обіцяв працювати над відкриттям потенціалу гендерної рівності. «Ви знаєте добре, що є купа досліджень, які показують, що введення гендерної рівності в економіці розкриває божевільний економічний потенціал. Мільярди доларів заховані в рівних можливостях для чоловіків і жінок в реальному секторі економіки. І ми будемо працювати над тим, щоб відкривати цей потенціал і створювати більше можливостей для жінок», – заявив він під час Українського жіночого конгресу.

На цьому ж заході Кулеба пообіцяв створити центр гендерних компетенцій для сектора безпеки: «Залишилося одне, але вирішальне питання. Де організаційно цей центр повинен існувати як орган, як інститут, щоб бути максимально ефективним? І тут ще тривають дискусії. Але я публічно взяв на себе зобов'язання цей центр створити. І я вам гарантую, що він буде створений». Сподіваємося, що з переходом на нову посаду Кулеба не відмовиться від своїх обіцянок.

Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону пообіцяв, що пункт про звільнення жінок в декреті буде знятий з Трудового кодексу. «Трудовий кодекс повинен захищати людей, захищати їх права, але й дати можливість, щоб компанія, бізнес, завод, фабрика, фермери могли приймати і звільняти фахівців. Питання про жінок в декреті ми знімемо, повірте мені, таких питань не буде», – заявив глава держави. 4 березня законопроект про працю був відкликаний з Верховної ради. Очікуємо, що і в новій версії документа такого пункту не буде.

У народних депутатів дев'ятого скликання «гендерних» обіцянок майже немає. Лише партія «Європейська солідарність» в своїй програмі обіцяла працювати над забезпеченням реальної рівності можливостей для жінок і чоловіків.

Що обіцяли в Кабміні Олексія Гончарука

Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук, згідно з програмою діяльності Кабміну, повинен був розширити інфраструктуру і можливості для працевлаштування жінок після народження дітей. Аналогічну обіцянку повинна була виконати міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

Ексміністр економічного розвитку Тимофій Милованов обіцяв ускладнити процедуру звільнення людей з інвалідністю, вагітних жінок, пенсіонерів і осіб в декретній відпустці.

Ексміністр оборони Андрій Загороднюк запевняв, що завершить вирівнювання прав і обов'язків жінок і чоловіків в Збройних силах України. «Що стосується жінок в армії, абсолютно величезний крок був зроблений за останні пару років в цьому питанні і те, що залишилося для абсолютного вирівнювання жінок і чоловіків в армії, ми це зробимо».

Однак обіцянки Гончарука, Соколовської, Милованова і Загороднюка залишаються невиконаними через передчасну відставку уряду.

Нардепи VIII скликання обіцяли знизити пенсійний вік для жінок

Відразу кілька народних депутатів восьмого скликання Ради – Вадим Рабінович, Анатолій Денисенко, Костянтин Павлов, Олександр Жолобецький і Сергій Рудик – обіцяли знизити пенсійний вік для жінок до 55 років. Рабінович говорив, що подасть відповідний законопроект, але обіцянку не виконав.

Решта свої зобов'язання теж провалили. Восени 2017 року Рада ухвалила пенсійну реформу, згідно з якою пенсія буде нараховуватися громадянам у віці від 60 років за наявності стажу від 25 років, до 2028 року стаж буде збільшено до 35 років. Павлов, наприклад, не голосував за реформу, але не був і серед авторів альтернативних законопроектів і не вносив власних поправок до ініціатив. Рудик, Денисенко і Жолобецький законопроект про реформу підтримали, незважаючи на обіцянку.

Нардеп Олександр Співаковський обіцяв, що буде підтримувати введення гендерних квот у виборчому процесі. Аналогічну обіцянку давала Ірина Геращенко. У липні минулого року парламент проголосував за новий Виборчий кодекс, який передбачає гендерні квоти. І Співаковський та Геращенко голосували «за» і виконали обіцянки.

Також Марія Іонова обіцяла подавати до Виборчого кодексу поправки про гендерні квоти. Депутат виконала обіцянки, подавши шість правок, серед яких були і «гендерні».

Ірина Геращенко в минулому скликанні обіцяла, що міжфракційне об'єднання «Рівні можливості» ініціюватиме законодавчі акти щодо подолання гендерних стереотипів. Геращенко зареєструвала два проєкти про внесення змін до закону «Про регламент Верховної ради України» і «Про комітети Верховної ради України» щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Також депутати-члени МФО ініціювали законопроект про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів України» щодо створення квот при формуванні виборчих списків. Тому Геращенко зі своєю обіцянкою впоралася.

Кумедну обіцянку перед місцевими виборами в 2015 році давав Сергій Каплін. Він запевнив, що в «Партії простих людей» буде гендерна нерівність на користь жінок. Але гучні слова так словами і залишилися. Серед кандидатів від його партії гендерна квота на користь жінок була дотримана на виборах в Глухівську міську раду. Але у переважній більшості регіонів від партії балотувалося більше чоловіків. Наприклад, до Житомирської міської ради від «Партії простих людей» балотувалися чоловіки і жінки в співвідношенні 69,44% до 30,56%, а на виборах до Київської міської ради співвідношення становило 69,67% до 30,33%.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки депутатів-жінок в парламентах світу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: