Декретна відпустка для татусів: за яких умов нові можливості почнуть діяти

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

У вівторок, 1 грудня, Верховна рада підтримала за основу законопроєкт щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною. Це нагода для обох батьків скористатися правом однаково піклуватися про дитину до досягнення нею трирічного віку. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Бала відзначив, що під час економічної кризи та боротьби із коронавірусом такі ініціативи не мають сенсу, бо ВР ігнорує реальні виклики.

«Звісно, така прогресивна практика у світі існує, але з моєї точки зору, Верховна рада в теперішній ситуації поводиться саме так, як не слід було би. Зараз існує ціла низка проблем та викликів, які треба вирішувати весь час: це і боротьба з коронавірусом, і з наслідками економічної кризи, і конституційна криза, яка фактично заблокувала міжнародну фінансову допомогу Україні. Зараз нічого важливішого за це – немає. Тільки цим речам депутати мають приділяти зараз увагу», – сказав Бала.

Політолог нагадав, що нині не вирішуються економічні питання й в умовах, коли не ухвалений бюджет, зростає тиск на бізнес. Тому зміна сімейного законодавства втрачає сенс, бо люди не мають джерела доходів.

Парламент підтримав у першому читанні декретну відпустку для чоловіківРада підтримала за основу законопроект 3695 щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною.

«Для того, щоб батько міг взяти декретну відпустку для догляду за дитиною, він, напевно, має бути працевлаштований. У нас зараз суцільне скорочення, тиск на ФОП, тому це абсолютно не на часі й могло почекати, як і багато інших ініціатив», ‒ пояснив він.

Політолог вважає, не розглядаючи першочергових ініціатив, пов’язаних із боротьбою із коронавірусом, бюджетним процесом та розв'язанням конституційної кризи парламентарії ігнорують виклики, що стоять перед країною.

Раніше стало відомо, що частині українців на карантині виплатять грошову допомогу на дитину.

Також ми писали, що з 1 грудня в Україні зросте низка соціальних виплат.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: