Декретна відпустка для чоловіків: які нові правила будуть в Україні і як це працює в інших країнах

Читать на русском
В Україні чоловіки зможуть брати двотижневу відпустку для догляду за дитиною. У скандинавських країнах є обов'язково кілька тижнів декрету для татусів.

Верховна рада кілька днів тому зробила важливий крок у боротьбі за рівноправність і проти гендерних стереотипів – ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька на догляд за дитиною». Після того, як він набуде чинності, чоловіки в Україні зможуть брати декретну відпустку. «Слово і діло» розібралося, що передбачає закон, а також як працює декрет для чоловіків в інших країнах світу.

Новий закон: чоловіки зможуть брати двотижневу відпустку для догляду за дитиною

В українському законодавстві і раніше була прописана можливість для чоловіка взяти відпустку для догляду за дитиною. Однак її могли надати тільки за наявності довідки з місця роботи матері про те, що вона вийшла на роботу до закінчення декрету і їй більше не платять допомогу. «Таким чином, закріпився дискримінаційний підхід, згідно з яким право батька на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розуміється як похідне від права матері на таку відпустку, тобто тільки мати може делегувати право на відпустку батькові й іншим родичами», – йшлося в пояснювальній записці до нового закону.

Що змінив новий закон:

  • чоловік, дружина якого народила дитину (пара не обов'язково має бути в зареєстрованому шлюбі), може взяти 14-денну відпустку за рахунок роботодавця. Право на таку саму відпустку є у будь-якого повнолітнього родича, який доглядає за дитиною.

  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку визначається як рівне право кожного з батьків дитини (матері і батька);

  • чоловік і жінка, у яких є дитина з інвалідністю, можуть взяти додаткову відпустку або просити про скорочення тривалості робочого часу.

Польща

У Польщі чоловік також на два тижні може взяти «батьківську відпустку». Згідно з Трудовим кодексом, право на це має батько, який виховує біологічну або усиновлену дитину. Не може взяти таку відпустку чоловік, позбавлений батьківських прав або який не підтримує зв'язок з дитиною.

Відпустку можна використовувати до досягнення дитиною віку 24 місяців або до закінчення 24 місяців з дати усиновлення дитини. 14 днів можна взяти за один раз або розділити на дві рівні частини.

«Батьківську відпустку» можна використовувати, поки мати дитини перебуває в декретній відпустці. Також мати може відмовитися від частини декретної відпустки на користь батька. Жінка в Польщі повинна обов'язково використовувати мінімум 14 тижнів із 20 тижнів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, решта 6 тижнів може взяти на себе батько дитини. Декретну допомогу чоловік в такому випадку отримує за тими ж правилами, що і жінка – все залежить від розміру зарплати.

Швеція та Норвегія

У скандинавських країнах законодавство в цьому питанні більш прогресивне. У Швеції діють «батьківські квоти»: з 480 днів загальної декретної відпустки 60 днів зобов'язаний взяти батько дитини. Якщо чоловік в декрет не піде, сім'ї не будуть проводити виплати. І навпаки, якщо чоловік і жінка поділять весь декрет навпіл – отримають додаткову фінансову підтримку.

У Норвегії декретна відпустка триває 49 або 59 тижнів, від її тривалості залежить розмір виплат на дитину. Батьки дитини повинні обов'язково взяти по 10 тижнів відпустки, решту часу – розподілити між собою в будь-яких пропорціях.

Крім того, в Норвегії після народження дитини батьку належить ще оплачувана відпустка на два тижні, які не входять в обов'язкові 10 тижнів.

Німеччина, Іспанія та Франція

У Німеччині і батько, і мати дитини можуть брати декретну відпустку. Протягом року їм виплачують допомогу для догляду за дитиною, її розмір зазвичай складає 65-67% від зарплати, а якщо відпустку беруть обоє батьків, то виплати продовжують на два місяці.

В Іспанії в 2019 році був ухвалений закон, згідно з яким тривалість відпустки для догляду за дитиною для татусів поетапно збільшували. З січня цього року чоловік має йти в обов'язкову відпустку на 6 тижнів зі 100% збереженням зарплати. Також кожен з батьків отримує право на 10 тижнів відпустки на догляд за дитиною до досягнення нею однорічного віку.

У Франції нещодавно збільшили декретну відпустку для чоловіків з 14 до 28 днів, при цьому 7 днів потрібно брати обов'язково.

Велика Британія

У Великій Британії «батьківську відпустку» на два тижні можуть взяти тільки наймані працівники – в період між народженням дитини і 56 днем її життя. Під час відпустки на тиждень виплачують 90% середньої щотижневої зарплати. Також в країні і мати, і батько можуть взяти відпустку для догляду за неповнолітньою дитиною на термін до 18 тижнів. Але вона не оплачується і можна брати не більше 4 тижнів на рік.

Японія та Південна Корея

В Японії батько дитини може взяти річну відпустку (52 тижні) після її народження. Перші 180 днів йому виплачуватимуть 67% зарплати, решту часу – 50%.

На 53 тижні декретної відпустки можуть розраховувати чоловіки в Південній Кореї. Перші три місяці їм платять 80% зарплати, далі – 50%. Якщо чоловік після народження дитини бере триденну відпустку, йому повністю компенсують зарплату за цей час.

Нагадаємо, ми розібралися, як в Україні пропонують боротися із сексизмом і в яких країнах за прояв сексизму штрафують.

Також «Слово і діло» писало, що політики обіцяли зробити для жінок або для гендерної рівності в Україні.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: