Зеленський схвалив закон про декретні відпустки для батьків

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон, що урівнює права батьків і матерів в отриманні відпустки по догляду за дитиною.
фото з відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що забезпечує рівні права матері і батька в отриманні відпустки по догляду за дитиною, а точніше - дає можливість батькові теж взяти декретну відпустку.

Про це повідомила пресслужба ОПУ у четвер, 6 травня.

Законопроект №1401-ІХ Рада ухвалила 15 квітня 2021 року.

Декретна відпустка для чоловіків: які нові правила будуть в Україні і як це працює в інших країнахВ Україні чоловіки зможуть брати двотижневу відпустку для догляду за дитиною. У скандинавських країнах є обов'язково кілька тижнів декрету для татусів.

Документ покликаний забезпечити рівні можливості для чоловіків і жінок в питанні поєднання роботи з сімейними обов'язками. Зокрема, усуваються законодавчі прогалини, що обмежують право батька на відпустку по догляду за дитиною.

Раніше така відпустка батькові дитини, бабусі, дідусеві або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, надавалася на підставі довідки з місця роботи або навчання матері про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну її декрету.

Таким чином, відзначають у Зеленського, закріпився дискримінаційний підхід, згідно з яким право батька або інших родичів на відпустку по догляду за дитиною було похідним від права матері, тобто тільки мати могла делегувати право на декрет іншим. Тому у випадках, коли мати дитини, наприклад, є самозайнятою особою або ФОПом, батько теж не міг скористатися відпусткою по догляду за дитиною.

Закон впроваджує новий вид відпустки - одноразову відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яка оплачується за рахунок роботодавця.

Така відпустка буде надаватися комусь одному: чоловікові, дружина якого народила дитину; батькові дитини, якщо він не одружений з матір'ю дитини, але проживає спільно; бабусі або дідові, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за ним.

Законом також визначено відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків.

Нагадаємо, парламент підтримав у першому читанні декретну відпустку для чоловіків ще в грудні 2020 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: