Перегляд приватизації 90-х: яка позиція керівництва країн колишнього СРСР

Читать на русском

Рада нацбезпеки і оборони України може розпочати перевірку того, як в 1990-х роках відбувалася приватизація державного майна. «Мене цікавить, як власність українського народу могла опинитися у власності іноземної компанії? І це буде повернуто не комусь, а українському народові. А далі будуть офшори, власність, – все, що вкрадено з 1991 року, буде повернуто українському народу», – заявив секретар РНБО Олексій Данілов. «Слово і діло» розібралося, як в країнах колишнього СРСР ставляться до перегляду результатів приватизації.

Україна поки що єдина підтримує такий перегляд. Правильним його вважає, зокрема, радник керівника ОПУ Тимофій Милованов. За його словами, ті хто отримав у 90-х власність нечесним шляхом можуть її втратити. «Переглянути приватизацію – значить перевірити, де було порушено право власності, в тому числі і держави. Але перевіряти потрібно найбільш кричущі випадки – там, де вкрали підприємства і де в них не інвестували і не вкладали, там, де по суті грабували Україну», – сказав він. Як приклад Милованов згадав Запорізький алюмінієвий комбінат.

В інших країнах колишнього Союзу приватизовану власність готові захищати. В Узбекистані був ухвалений закон, яким заборонено переглядати і скасовувати результати приватизації. Аналогічний закон ухвалили в Білорусі.

Влада Казахстану закріпила в Конституції заборону на перегляд підсумків приватизації.

У Грузії теж не мають наміру переглядати підсумки приватизації в країні. «Якби сьогодні проходила приватизація багатьох вже проданих об'єктів, я б утримався від їхнього відчуження. Але перегляд договорів про продаж майна і підсумків приватизації не повинен відбуватися, оскільки це зашкодить інвестиційному середовищу країни», – заявив в 2013 році тодішній міністр економіки Георгій Квірікашвілі.

У Росії, з одного боку, не планують проводити масовий перегляд підсумків приватизації, але з іншого, не мають наміру відмовляти правоохоронцям розбиратися з «окремими ситуаціями». «У суспільстві багато говорять про те, що приватизація 1990-х років, включаючи заставні аукціони, була нечесною. І я з цим повністю згоден. Відлучення власності зараз, як пропонують деякі, призвело би просто до зупинення економіки, паралічу підприємств і сплеску безробіття», – заявив Володимир Путін ще в 2012 році.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, який був очікуваний і реальний дохід від приватизації держмайна в 2015-2020 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: