100 днів Байдена: що встиг пообіцяти 46-й президент США

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

Президентам рідко дають критичні оцінки після закінчення 100 днів на посаді. Америка — не виняток. Перша сотня днів у Білому домі є радше показником того, у якому напрямку рухається Америка. Джо Байден не відзначався великою кількістю заяв та розпочав свою діяльність із підписання відразу 12 указів, оприлюднення декількох стратегій щодо боротьби з коронавірусом та розв'язання інших внутрішніх проблем США. При цьому популярність Байдена приблизно дорівнює схваленню роботи Буша-молодшого за той самий період при владі.

100, а згодом 200 млн щеплень протягом першої сотні днів

Не можна сказати, що Джо Байден став улюбленим президентом. Щойно склавши присягу, він поставив амбітну мету – перетнути позначку у 100 млн щеплень від коронавірусу. Згодом під час своєї першої пресконференції, на 58-й день в Овальному кабінеті, Байден озвучив ще більш масштабну цифру – 200 млн щеплень за 100 днів.

На 91-й день роботи адміністрації Байдена 200 млн американців було вакциновано. Щоправда, не до кінця зрозуміло, скільки з них пройшли лише перший, а скільки обидва етапи щеплення. Тим не менше, вакцинація справді відбувається разючими темпами, а отже Байден пострілом у 200 млн щеплень відразу вбиває декількох зайців: унеможливлює критику з боку власних виборців та республіканців разом із їхніми прихильниками щодо темпів вакцинації, а також значно звужує поле для маневру тим, хто вважає, що відновлення економіки треба було починати ще до такої масової вакцинації.

Очевидно, що успіхи з вакцинами є чи не ключовим показником роботи Байдена та його адміністрації, а отже й ключем до електоральної підтримки.

Фінансова допомога попри партійні перепони

Ще одним викликом для Байдена та його команди стало питання законопроєкту American rescue plan, наріжним каменем якого стало виділення допомоги звичайним американським родинам. Парадоксальність ситуації навколо цього, здавалось би очевидно важливого питання, полягає в тому, що востаннє допомогу отримували лише у травні, а до виборів партії не спромоглися дійти згоди щодо сум, дат видачі чеків тощо.

Законопроєкт включає в себе 1,9 млрд доларів, але отримати їх зможуть не всі: виключно люди, що проживають самостійно і заробляють 75 тисяч доларів на рік, глави родин із заробітком менше 112 тисяч і пари, що разом отримують менше 150 тисяч за той самий період, можуть претендувати на допомогу.

Більшість людей отримає 1400 доларів. Цікаво, що цього разу на відміну від попереднього, студенти, що проживають самостійно, мають шанс отримати компенсації. Справа тому, що популярність Байдена також залежала й від цього акту: 77%, 59% та 61% демократів, незалежних та республіканських виборців підтримують цю ініціативу. Попри те, що жоден республіканець не дав голос за цей законопроєкт, команді Байдена вдалось розпочати виділення коштів своїм громадянам.

Мігранти: ні кроку назад

Це питання стало і буде залишатися ключовим в американській політиці насамперед через свою неоднозначність. Обіцянку Байдена щодо вирішення питання з мігрантами складно оцінити. Він обіцяв переглянути політику Трампа в цьому питанні. А що Трамп? Починаючи з 2018 року обидві партії дійшли згоди щодо ідеї розділення родин на кордоні, які хочуть отримати шанс на свою «американську мрію»: дітей пускати до США, а батьків – ні. Насправді, дуже важливо розуміти, що мова йде про так звані «бездокументні» родини. Тобто ті, які намагаються майже нелегально потрапити на територію США.

Реалізація цієї обіцянки буде, авжеж, довготривалою та непростою. Проте вже очевидно, що саме у цьому аспекті Байдену чи не найбільше дісталося з боку його політичних опонентів. Більше того, для самого президента та Демократичної партії питання міграції має не тільки символічне, а й важливе практичне електоральне значення. Мігранти традиційно підтримують демократів, ба більше: якщо саме цей президент дозволить їм перебувати в країні, то він згодом розраховує на їхню вже політичну підтримку.

Інфраструктура понад усе

Певною мірою несподівано адміністрація Байдена виступила із ще однією дуже масштабною ідеєю – план інфраструктури The American Jobs Plan. Це 2 трлн доларів, які уряд хоче витратити протягом 8 років.

Насправді, безпрецедентний крок, до того ж Байден напряму це не обіцяв, і здається, що це не зовсім його щире прагнення. Це більше виглядає результатом негласного компромісу між Байденом та його колишнім конкурентом за номінацію від Демпартії Берні Сандерсом. Сандерс вийшов з гонки, але Байден, очевидно, мав щось для цього також зробити. Такий крок зробить Байдена набагато ближчим до «лівого електорату», а Америку сильнішою з точки зору базових потреб громадян.

Клімат не менш важливий за зброю

Ідея повернення США до Паризької кліматичної угоди стала поки що більш символічним, ніж практичним досягненням Байдена. Президент підписав відповідний указ ще протягом свого першого дня у Білому домі. США нещодавно відкривали кліматичну конференцію, але якщо розглядати внутрішні аспекти, то Байден тиждень тому поставив чергову амбітну мету – скоротити викиди вуглекислого газу вдвічі до 2030 року. Навіть якщо адміністрація Байден-Харріс протримається при владі два терміни підряд, то два роки ця обіцянка не буде мати господаря.

Насправді, обіцянок було озвучено немало під час праймеріз, деякі знайшли своє відображення вже згодом, про деякі вже не говорять так прямо. За даними Washington Post, Байден висловлюється значно менше ніж Трамп, та за 100 днів при владі все одно встиг озвучити 78 неправдивих заяв. Навряд чи Байден буде роздавати більше обіцянок у геометричній прогресії протягом року, тому слід ретельніше стежити за його діями. Деякі обіцянки та висловлювання були надто абстрактними, тому певну кількість заяв об’єктивно оцінити дуже непросто.

Владислав Фарапонов, політолог-американіст, аналітик «Інтерньюз-Україна»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: