Більш ніж половина заробітчан трудяться за кордоном нелегально – дослідження

Читать на русском
Неофіційна робота за кордоном в цілому має багато ризиків.Такі люди абсолютно не захищені місцевим законодавством і не мають жодних прав
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування провела підрахунок і зробила висновок про те, що близько 5 млн українців змушені працювати за кордоном в різних країнах світу і при цьому приблизно 50-60% з них працюють нелегально. Українці змушені влаштовуватися на роботу в інших країнах в обхід закону з ряду причин, проте багато хто звик нелегально працювати й в Україні.

Про це повідомляє «Обозреватель».

Одна з причин - міграційне законодавство деяких західних країн забороняє наймання низькокваліфікованих працівників-іноземців. Так, в Німеччині без знання мови та відсутності підтвердженої кваліфікації трудову візу отримати неможливо, а на сезонні роботи можуть претендувати тільки громадяни ЄС. Ось тільки німецькі зарплати для українців дуже привабливі, а тому багато людей погоджуються їхати до Німеччини без трудової візи та залишатися на нелегальні роботи з усіма витікаючими наслідками.

Можливий і ще варіант, при якому люди їдуть з трудовою візою, претендують на одну роботу і зарплату, але їм пропонують більше грошей — тільки нелегально. І вони погоджуються, тому що такі пропозиції вигідніші.

Скільки грошей переказали в Україну заробітчани за останні 10 роківЩороку кількість грошей, які заробітчани переказують, привозять чи передають в Україну, зростає. Падіння кількості переказів було тільки в 2014 році.

Неофіційна робота за кордоном в цілому має багато ризиків. Перш за все, варто розуміти, що такі люди абсолютно не захищені місцевим законодавством і не мають ніяких прав. І в кращому випадку, йому просто можуть не заплатити, але це ще не найстрашніше. Як розповідає Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, у 2018 році Польщу розбурхав нещасний випадок з українцем. Чоловікові, який нелегально працює на одному з виробництв, стало погано. За наказом керівника підприємства його просто вивезли якомога далі в ліс і залишили помирати.

В цілому, в разі упіймання нелегала, країна може вдатися до таких заходів, як штраф і екстрадиція. У Європі такий штраф може становити кілька тисяч євро. Крім того, людині, яка ще й порушила умови митного режиму, заборонять в'їзд в країну на 3-5 років. Після зняття заборони можуть ще деякий час відмовляти в наданні візи, навіть туристичної.

Варто розуміти, що випадки покарання за порушення міграційного законодавства — не рідкість. У жовтні 2020-го з одного з міст Німеччини одночасно депортували майже 300 українців.

«Більшість українців сприймають це як: «їм не пощастило, а у мене все буде по-іншому». Насправді по-іншому не буде. Більшість людей, які нелегально працюють в Німеччині або інших країнах Європи, рано чи пізно потрапляють під розшукові заходи правоохоронних органів. Їх знаходять, штрафують і депортують», — розповів Воскобойник.

Нагадаємо, Росія висунула країнам СНД ультиматум: ряд держав повинні до 15 червня забрати з Росії своїх громадян, які знаходяться там незаконно. Інакше Москва депортує цих нелегалів і закриє кордони з країнами, які не заберуть всіх своїх громадян-нелегалів.

Нагадаємо, ще 27 січня, Кабінет міністрів схвалив проєкт закону про введення допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: