Скільки грошей переказали в Україну заробітчани за останні 10 років

Читать на русском

У Нацбанку повідомили, що в 2019 році українські трудові мігранти переказали до України близько 12 млрд дол. грошових переказів. Це на 1 млрд дол. більше, ніж раніше прогнозував банківський регулятор. «Слово і Діло» подивилось, скільки грошей переказали на батьківщину українські заробітчани за останні 10 років.

Минулого року заробітчани переказали додому на 10% більше грошей, ніж у 2018 році, коли, за розрахунками НБУ, переказів було на 10,88 млрд дол. При цьому, за розрахунками Світового банку, заробітчани переказали в Україну 14 млрд доларів.

Основним джерелом даних для розрахунку обсягу приватних грошових переказів у цьому разі є офіційні канали – банки та міжнародні платіжні системи, а також результати опитувань, які дозволяють оцінити обсяги неформальних перекладів у грошовій чи товарній формі.

Відзначимо, що починаючи з 2009 року обсяги переказів із-за кордону зростали п’ять років поспіль, починаючи з 5,4 млрд до 8,5 млрд доларів на рік. Єдиний рік, коли переказів стало менше майже на чверть – 2014-й, коли, за офіційними даними, до України надійшло 6,5 млрд дол.

Щоправда, за два роки ситуація вже зрівнялась із показниками 2013 року – 7,5 млрд дол., а в 2017 році приріст приватних переказів сягнув 24% і в грошовому еквіваленті становив 9,3 млрд дол.

Раніше ми писали, як заробітчани змінять економіку України в 2020 році.

Також у відеопроєкті «Слово і Діло» юристи аналізували, що Кабмін збирається робити з ринком праці та зарплатами, виходячи з макропрогнозу уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: