«Вистава» закінчилася: чому Росія відводить війська

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня Росія почне відводити війська від українських кордонів, оскільки вони закінчили своє навчання у Південному та Західному військових округах. Надалі війська РФ мають повернутися на місця постійної дислокації. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов пояснив, чим продиктоване таке рішення Росії.

«Вистава» закінчилася, тому актори повинні йти додому. Ймовірність вторгнення була вкрай низькою, бо у них немає ні сил, ні засобів вторгнутися в Україну. Тим більше, це була б відкрита війна, за винятком зони ООС, де за словами Путіна, їхніх військ немає», ‒ каже експерт.

Загроза чи залякування: що відбувається на кордоні України з РФЧому Росія стягує війська до кордону з Україною та чи можливе повномасштабне вторгнення на Донбасі, читайте в матеріалі «Слово і діло».

На початку стягування військ Олег Жданов зазначав, що така «вистава» триватиме не більше п’яти днів, бо більше часу перевірка боєздатності частин не відбувається.

«Що стосується тих частин, котрі були передислоковані, то здійснено переміщення двох військових частин Псковської повітряно-десантної дивізії. Одна зайшла на Кубань, а інша ‒ в Крим. Враховуючи кількість ешелонів, які використовували для перекидання цих військ, я думаю, що вони залишаться там на постійній основі. З 1 січня Росія вже намагалася сформувати там новітні частини, але все ж вирішили перекидати наявні війська, а нові формування робитимуть вже в центральному воєнному окрузі», ‒ зазначив військовий експерт.

Тобто у підсумку ми маємо, що в Криму збільшилось угруповання на один пункт, а інші повертаються у пункти постійної дислокації.

Як на відведення військ вплинула світова спільнота

«У прислів’ї кажуть: «Ти мене лякаєш, а що буде, коли я не злякаюсь?», ‒ запитує експерт і додає, що ані Україна, ані світова спільнота не злякалися.

Жданов наголосив, що навіть риторика Путіна у посланні до Ради Федерації РФ була більш ліберальною, ніж очікувалося і корективи сюди внесло саме світове засудження дій Росії.

«Світ став на наш бік і всі висловили занепокоєння, стурбованість та протест щодо стягування російських військ і загрози повномасштабного вторгнення на територію України. Гадаю, Росія очікувала зворотної реакції: або мовчання, як це було у 2014 році, або дуже тихе обурення. Натомість РФ отримала дуже жорстку і чітку відповідь від світової спільноти», ‒ зазначив Олег Жданов.

На його переконання, Росія все ж була здивована відповіддю США, ЄС та НАТО, оскільки таким чином намагалася залякати, а натомість побачила чітку готовність світу підтримувати Україну.

Нагадаємо, 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною і це створює загрозу військовій безпеці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: