Реконструкція стадіону «Старт»: п'ять обіцянок мера Кличко, розтягнуті на роки

Читать на русском
Віталій Кличко давав п'ять обіцянок щодо стадіону Старт. Виконав він тільки дві, все що стосується термінів реконструкції – провалено.
Слово і діло

У 30-х роках минулого століття в Києві збудували футбольний стадіон «Старт» (його початкова назва була «Зеніт», після Другої світової війни – «Авангард», а з 80-х років – «Старт»). Стадіон відомий насамперед тим, що в 1942 році на ньому було зіграно так званий «матч смерті» між київською командою «Старт» і німецької Flakelf. У 2001 році футбольне поле стадіону визнали об'єктом культурної спадщини, проте сам стадіон в занепаді. «Слово і діло» розібралося, як хочуть реконструювати «Старт» і що мер Віталій Кличко обіцяв з цього приводу.

Обіцянка №1. Не допустити забудови стадіону

У лютому 2010 року Київрада передала стадіон компанії «Голден Хаус», яку пов'язували з сином колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова. Об'єкт передали для «реконструкції, будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оздоровчого і багатофункціонального житлово-офісного комплексів з приміщеннями торговельно-розважального призначення і паркінгом».

Улітку 2010-го компанія приватизувала стадіон. На території забудовник мав побудувати новий маленький стадіон, а на звільненому місці – житлові будинки.

У квітні 2014 року, тоді ще кандидат в мери, Віталій Кличко дав свою першу обіцянку щодо стадіону – не допустити забудов на його території. «Проблема навколо стадіону «Старт» назріла давно. Території поряд були незаконно передані в довгострокову оренду. Ми отримуємо багато листів від місцевих жителів, які скаржаться, що приватні особи хочуть знищити паркову зону і місце для занять спортом і забудувати стадіон. На цьому місці не буде ніяких забудов. Стадіон залишається. Зелена паркова зона залишається. Я особисто не дам його знищити», – запевнив Кличко і це зобов'язання він виконав.

У листопаді 2014-го земельна комісія Київради затвердила проєкт рішення про повернення стадіону в комунальну власність міста і неможливості його забудови. У березні 2015 року влада міста скасувала дозвіл на забудову «Старту» і передання земельної ділянки компанії «Голден Хаус».

Однак у вересні Окружний адміністративний суд Києва все ж дозволив компанії забудувати стадіон, скасувавши березневе рішення Київради.

«Не розумію, чим керувався суд, адже забудовник навіть не мав договору оренди на вказану земельну ділянку і не платив місту гроші за її оренду. Маю велику надію, що апеляційний суд скасує це ганебне рішення. В іншому випадку, на захист стадіону «Старт» підніметься весь Київ і відвоює його», – говорила депутат Київради Тетяна Меліхова.

Наступні суди пройшли вже на користь стадіону: в 2016 році Господарський суд Києва прийняв рішення про розірвання договору купівлі-продажу та повернення стадіону в сферу держуправління, в 2017 році Київський апеляційний господарський суд залишив його в силі.

Обіцянка №2. Зберегти «Старт» у власності громади міста

Щодо стадіону Кличко виконав ще одну обіцянку – зберегти його у власності громади Києва.

У вересні 2017 року Київрада створила комунальне підприємство «Спортивний комплекс «Старт» і віднесла його до сфери управління Шевченківської райадміністрації. Створення КП дозволяє реконструювати спортивний комплекс, зберігши профіль його діяльності.

А в жовтні 2018 року Кабінет міністрів передав стадіон «Старт» у комунальну власність Києва. Місто, своєю чергою, має компенсувати витрати Фонду державного майна, пов'язані з поверненням спорткомплексу в комунальну власність.

Обіцянка №3. Реконструювати стадіон у 2016 році

Уперше Кличко пообіцяв реконструювати стадіон «Старт» у 2016 році: «Ми будемо робити все для того, щоб Київ змінювався і став кращим: будемо відкривати, зокрема, і велотрек, і стадіон «Старт», і нові сходинки на Пейзажній алеї».

У листопаді 2016-го журналісти «Слово і діло» особисто перевірили, як проходять ремонтні роботи. Але ніякої реконструкції не було, «Старт» залишався в такому ж занедбаному стані. Так що мер обіцянку провалив.

Обіцянка №4. Провести реконструкцію «Старту» в 2018 році

Після того, як стадіон «Старт» через суди повернули Києву, Кличко пообіцяв провести його реконструкцію в 2018 році. «Упевнений, що він стане одним з провідних центрів столиці для занять спортом», – сказав міський голова в травні 2017-го.

Але за рік, крім створення КП «Спортивний комплекс «Старт», місцева влада нічого не зробила. Тільки в грудні 2018 року комісія Київради погодила міську цільову програму «Молодь і спорт столиці» на 2019-2021 роки. Вона передбачала реконструкцію стадіону «Старт» протягом наступних трьох років. А значить Кличко знову провалив обіцянку.

Обіцянка №5. Відкрити оновлений стадіон в 2019 році

У вересні 2018 року, забувши про своє попереднє зобов'язання, Віталій Кличко пообіцяв відкрити оновлений стадіон «Старт» в 2019-му. «Це моя місія як мера-спортсмена», – запевняв він.

Згідно з рішенням про «Бюджет міста Києва на 2019 рік», реконструкцію стадіону повинні були почати тільки в березні 2020 року, а завершити роботи – наприкінці 2021 року. На реконструкцію з міського бюджету планували виділити 100 млн грн.

Оскільки, в обіцяні Кличком терміни реконструкція стадіону навіть не почалася, у мера третє провалене зобов'язання з цього приводу.

Як хочуть реконструювати «Старт»

У січні минулого року голова Шевченківської райадміністрації Олег Гаряга розповів, які зміни чекають на стадіон.

Функціонал футбольного стадіону і всі пам'ятники історії – колони, меморіал футболістам-учасникам «матчу смерті» – збережуть. На стадіоні створять Алею пам'яті, присвячену всім відомим київським футболістам.

Поряд зі стадіоном побудують окремий спорткомплекс, де в закритому приміщенні будуть зали для міні-футболу, баскетболу, волейболу, фітнесу, великого і настільного тенісу, а також льодова арена. На території стадіону буде скейт-парк і памп-трек.

При цьому, за словами Гаряги, на реконструкцію піде два роки, її вартість становитиме 350-400 млн грн.

У березні 2020-го в КМДА затвердили вимоги до проєкту реставрації стадіону, а в квітні – схвалили концепцію оновленого об'єкту.

У жовтні Гаряга оприлюднив новий ескізний проєкт реконструкції стадіону. На його території буде велика скляна споруда з аквазоною, спортзалом і льодовою ареною. Вхід з колонами і меморіалом футболістам збережуть і відреставрують.

На території комплексу будуть бігові і велодоріжки, вуличні тренажери, фітнес-клуб, фонтани, екстрим-парк, ландшафтний парк, дитячий майданчик, зона відпочинку для літніх людей. Крім того, буде підземний паркінг і заклади громадського харчування.

Голова РДА наголосив, що реконструкцію стадіону «Старт» розпочнуть після завершення державної експертизи проєкту.

Раніше «Слово і діло» вивчило, з чого почалася і як розвивалася ідея побудувати Діснейленд в Києві, а також історію «будинку-монстра» на Подолі.

Крім того, ми писали про «новітню» історію метро на Троєщину – часів мера Віталія Кличка.

Коли відремонтують вулицю Хрещатик в Києві, можна прочитати тут.

Олександра Худякова, Ірина Левицька, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: