Діснейленд імені Кличка: коли в Києві з'явиться парк розваг

Читать на русском

Віталій Кличко з кінця 2014 року обіцяє створити в столичному Гідропарку Діснейленд. Що сталося з проєктом за ці роки.

Мрія кожної дитини (і таємна мрія деяких дорослих) – парк розваг Діснейленд – може з'явитися в українській столиці. Принаймні, з 2014 року про це періодично говорить мер Києва Віталій Кличко. За сім років київська влада так і не зробила реальних кроків для реалізації проєкту, і український аналог відомого на весь світ парку існує лише у вигляді обіцянок Кличка. «Слово і діло» згадало, з чого почалася і як розвивалася ідея побудувати Діснейленд в Києві.

Де в Києві буде Діснейленд

Ідея створити Діснейленд в Києві нерозривно пов'язана з потребою реконструювати Гідропарк – саме там і хочуть створити нову зону атракціонів.

Уперше про можливу появу українського Діснейленду Віталій Кличко заявив в грудні 2014 року (через пів року після перемоги на місцевих виборах). Мер повідомив, що планує домовитися з німецькою компанією Europa-Park (це найбільший парк розваг у Німеччині) про створення зони атракціонів в Гідропарку.

«Europa-Park – це одна з успішних європейських компаній, такі проєкти вона успішно реалізувала в Європі. Я б хотів поговорити щодо інвестицій, щоб зробити Гідропарк зоною розваг, так званим Діснейлендом. Але про це зарано говорити доти, доки у нас не укладені попередні домовленості», – сказав Кличко. За його словами, керівництво компанії проєкт зацікавив.

Цілих півтора року про Діснейленд в Києві не було чути, доки в липні 2016-го Кличко не анонсував, що незабаром представить концепцію парку. «Найближчим часом ми представимо концепцію розвитку Гідропарку, який стане містечком розваг, де можна відпочити з дітьми, – так званим українським Діснейлендом. Зараз ми спілкуємося з інвесторами, які мають великий досвід реалізації таких проєктів. І наше завдання – реалізувати цей задум в найближчі роки», – сказав міський голова. Забігаючи наперед, скажемо, що концепцію представили лише через три роки.

У грудні 2016 року (любить Кличко говорити на цю тему влітку або під Новий рік) мер пообіцяв, що в Києві реконструюють Гідропарк, повернуть йому статус найкращої рекреаційної зони столиці і зроблять там парк атракціонів – український аналог Діснейленду.

Як триває реконструкція Гідропарку

У травні 2017 року мер розповів, як йде реконструкція Гідропарку, в той рік на неї виділили 11 млн грн: відремонтували центральну алею і частину прилеглого до неї парку, встановили нове освітлення, висадили дерева та кущі, облаштували нові клумби, встановили нову систему поливу. «Привести до ладу понад 140 га території Гідропарку відразу ми не зможемо. Тому протягом наступних декількох років ми будемо працювати над реновацією Гідропарку. І вже до кінця цього осені ми збираємося презентувати проєкт його повного оновлення, а також розрахунок необхідної суми коштів на ці роботи», – уточнив Кличко.

Також, за його словами, міська влада веде переговори з міжнародними компаніями з інвестицій щодо будівництва Діснейленду. У вересні Кличко заявив, що міжнародні компанії (які саме не уточнювалося) готові виділити на цей проєкт 500 млн доларів.

У липні 2017-го депутат Київради Олег Петровець розповів, що 11 млн на Гідропарк вже витрачені на ті самі лавочки, кущі, квіти, плитку тощо. «Я підкреслюю: витрати виправдані. Тому що там не було поливу, там лежали плити ще радянського зразка, а зараз повністю відновлено покриття, встановлені нові лавки, урни, встановлено нове освітлення, використані всі елементи прибирання тих всіх завалів, які там були. Територія реконструкції чимала, і там зроблено набагато більше, ніж здається, просто прогулюючись алейкою», – заявив депутат.

У якийсь момент кияни вирішили взяти справу з Діснейлендом у свої руки: в 2015-му, 2018-му і 2020-му роках на сайті КМДА реєстрували петиції з вимогою створити Діснейленд. Одна з пропозицій була відкрити тематичний дитячий парк «Казкова країна» в Гідропарку. Також кияни пропонували побудувати Діснейленд на острові Оболонському – поряд із пішохідним мостом на Оболоні. Ще в одній петиції була пропозиція віддати Труханів острів інвестору в оренду на 49 років, щоб там створили Діснейленд.

Що зараз з Діснейлендом у Києві

У 2019 році в ідеї з Діснейлендом відкрилося друге дихання. У квітні Кличко все-таки доїхав до німецького Europa-park, щоб нарешті зустрітися з його власниками. Нагадаємо, що ці переговори були анонсовані наприкінці 2014 року. «Тут дуже цікаво все зроблено. Затишно, стилізовано під старовинне містечко з сучасними атракціонами, купою цікавих розваг, хорошою природою. І для дітей влаштовані локації не тільки для розваг, а й з пізнавальними функціями. Словом, тут щасливі і діти, і їхні батьки. Я давно мрію і буду робити все, щоб подібний парк з'явився і в Києві», – заявив Кличко. При цьому знову жодної конкретики про підсумки переговорів ми не почули.

Зате влітку презентували концепцію розвитку Гідропарку (ту саму, про яку Кличко говорив в 2016 році). Вона передбачає: облаштування нових атракціонів, створення системи велосполучення в парку, оновлення мощення і додаткове озеленення, освітлення, елементи благоустрою, спортивні майданчики і фонтани.

У грудні 2019-го Кличко знову як Дід Мороз нагадав киянам, що він «повинен зробити з Гідропарку Діснейленд». І знову жодної конкретики – коли і за які гроші.

Експлуатував тему з Діснейлендом Кличко і перед місцевими виборами-2020. «Ми плануємо створити в столиці парк розваг і відпочинку для дітей і дорослих (український Діснейленд) на території Гідропарку. Амбітно? Так! І ми це зробимо!» – заявив мер у серпні. Якщо це плани на найближчу п'ятирічку, то Діснейленд має з'явитися в Києві до 2025 року. Але є враження, що Кличко обіцятиме створити такий парк стільки, скільки балотуватиметься і займатиме посаду мера.

Олександра Худякова, Ірина Левицька, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: