Реконструкція Хрещатика: коли відремонтують головну вулицю столиці і що обіцяв Кличко

Читать на русском
Реконструювати Хрещатик Віталій Кличко обіцяв спочатку в 2019 році, потім у 2021-му. Тепер ремонт можуть перенести на наступний рік.
kyivcity.gov.ua

У Києві вже кілька років поспіль мають намір розпочати капітальний ремонт Хрещатика. Востаннє головну вулицю реконструювали ще в 1998 році, а після революцій в 2005 і 2014 роках лише оновили тротуарну плитку і газони. Зараз Хрещатик мало нагадує «візитну картку» столиці, немає навіть традиційних каштанів. «Слово і діло» розібралося, як хочуть оновити Хрещатик і що обіцяє мер міста Віталій Кличко.

Кличко обіцяв відремонтувати Хрещатик влітку 2019-го

У вересні 2018 року мер Віталій Кличко заявив, що влітку кияни та гості міста побачать оновлений Хрещатик. «Дійсно, Хрещатик зараз у «втомленому» стані. Але ми з вами зустрінемося на ньому влітку наступного року, і ви поділитеся своїми враженнями від оновленої центральної вулиці столиці. Проблем зі станом столичних вулиць дуже багато. Ми поки що не ремонтували Хрещатик, тому що ремонтували основні магістралі міста», – пояснив він.

Навесні 2019-го стало відомо, що за результатами тендеру проєктно-кошторисною документацією займеться інститут «Київдормістпроєкт». Загалом документація коштуватиме 18,2 млн грн, а закінчити її повинні за 10 місяців – тобто в 2020 році.

Зважаючи на те, що ні про яке оновлення Хрещатика влітку мова вже не йшла, обіцянку Кличко провалив.

Ялівець на Хрещатику і новий дедлайн для ремонту

Восени 2019 року пильні містяни помітили, що на Хрещатику прибрали молоді каштани, а замість них почали садити кущі ялівцю. У «Київзеленбуді» пояснили, що каштани засохли (і взагалі зараз загазованість повітря така, що вони там не виживають), а після реконструкції вулиці на ній висадять платани: «З лунок навпроти ЦУМу, про які зараз знову почали говорити, дерева видалили минулого літа відповідно до актів обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню через те, що каштани всохли. Після чого лунки були засаджені квітами, а вже потім у них висадили ялівець».

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко планує оновити парк імені Тараса Шевченка у 2021 роціСказано 17 грудня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

У травні минулого року через ялівець знову виник скандал. Тоді вже ситуацію із зеленими насадженнями коментував Кличко. «Підкреслю: таке рішення тимчасове. У наступному році ми плануємо реконструкцію Хрещатика. Її не робили багато років, тільки оновлювали асфальт. Тому в цьому році висаджувати великомірні дерева не мало сенсу. А ялівець перед початком ремонту пересадять в парки і сквери міста», – заявив він.

За словами мера, під час минулої реконструкції каштани посадили надто близько до дороги. Загазованість повітря і суміш, якою взимку посипають вулиці, негативно впливає на дерева. Під час наступного ремонту Хрещатика буде розширена бульварна зелена зона, а лунки дерев захистять від попадання реагентів. «Будемо шукати витривалі сорти. Каштани будуть! Тому прошу не робити з ялівцю слона», – наголосив Кличко.

Таким чином, Кличко анонсував, що реконструкція пройде в 2021 році.

Який вигляд матиме Хрещатик після реконструкції

Реконструювати Хрещатик планують від Європейської площі до Бессарабської площі. На головній вулиці столиці:

  • замінять асфальтне покриття та тротуарну плитку (на покриття з натурального каміння);

  • встановлять LED-освітлення;

  • облаштують кілька наземних пішохідних переходів. Один на розі з вулицею Прорізною, інший – з вулицею Інститутською;

  • замінять дощову каналізацію та електричні мережі, світлофори;

  • для маломобільних людей з'являться додаткові пандуси і знизять бордюри, світлофори будуть зі звуковими сигналами, в підземному переході на Майдані незалежності з'явиться ліфт;

  • транспортні зупинки обладнають спеціальними стовпчиками для захисту пасажирів від раптового наїзду транспорту;

  • відремонтують фонтани;

  • відреставрують будівлю Центрального гастронома.

Крім того, розглядають можливість облаштування велосипедних доріжок, але це питання ще відкрите. Попередньо хочуть виділити і смуги для громадського транспорту – між вулицями Трьохсвятительська і Михайлівська (по парній стороні), вулицями Прорізна і Богдана Хмельницького (по парній стороні), бульваром Шевченка та вулицею Богдана Хмельницького (по непарній стороні).

Ремонт Хрещатика можуть перенести на 2022 рік

Незважаючи на те, що попередній проєкт реконструкції вулиці вже є, самі роботи можуть перенести або на вересень 2021-го, або взагалі на 2022 рік. Причина банальна – у міста немає грошей.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко планує провести реконструкцію Контрактової площі у 2021 роціСказано 27 травня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Спільно з департаментом транспортної інфраструктури КМДА ми займаємося підготовкою робочої документації капітального ремонту Хрещатика. Роботу над проєктом вже закінчили, він пройшов державну експертизу. Поки що невідомо, коли почнеться сам ремонт, можливо, в цьому році. На всі підготовчі процедури, тендери та вибір генпідрядника піде кілька місяців. Тому ремонт може початися не раніше вересня», – розповідав ЗМІ директор інституту «Київдормістпроєкт» Володимир Воробйов.

У КМДА зауважують, що зараз немає коштів на такий масштабний проєкт і, швидше за все, реконструкцію Хрещатика перенесуть на 2022 рік. Поки що в міському бюджеті-2021 згадки про ремонт головної вулиці немає.

Раніше «Слово і діло» вивчило, з чого почалася і як розвивалася ідея побудувати Діснейленд в Києві, а також історію «будинку-монстра» на Подолі.

Крім того, ми писали про «новітню» історію метро на Троєщину – часів мера Віталія Кличка.

Олександра Худякова, Ірина Левицька, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: