У податковій назвали операції, які підпадають під фінансовий моніторинг

Читать на русском
Дві категорії операцій перевірятимуться податковою з особливою увагою у разі, якщо будуть визнані такими, що вимагають перевірки
Ілюстративне фотоGetty Images

Фінансові операції, які підпадають під фінансовий моніторинг, визначаються згідно з вимогами, викладеними в Законі України від № 361-IX. Як правило, це тільки два типи операцій - порогові та підозрілі.

Про це повідомляє Центральне міжрегіональне управління ДПСУ по роботі з великими платниками податків.

Між пороговою та підозрілою операцією є велика різниця. Першими вважаються ті операції, які рівні, або перевищують порогову суму в 400 тисяч гривень.

Фінансовий моніторинг: скільки підозрілих операцій виявили в 2020 роціДержфінмоніторинг в 2020 році направив правоохоронцям понад тисячу матеріалів, які пов'язані з сумнівними фінансовими операціями на суму понад 76 млрд грн.

Підозрілою вважається операція, яка має одну з нижчеперелічених ознак:

  • зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), проведення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б одна зі сторін — учасників фінансової операції має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі, яка не виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або однією зі сторін — учасниками фінансової операції є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначеній державі (юрисдикції);
  • фінансові операції політично значущих осіб, членів їх сім'ї та / або осіб, пов'язаних з політично значущими особами;
  • фінансові операції з переказу коштів за кордон (у тому числі до держав, віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон);
  • фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів) (п.1 ст. 20 розд. III Закону № 361).

«Фінансові операції або спроба їх проведення незалежно від суми, на яку вони проводяться, вважаються підозрілими, якщо суб'єкт первинного фінансового моніторингу має підозру або має достатні підстави для підозри, що вони є результатом злочинної діяльності або пов'язані або стосуються фінансування тероризму або фінансування розповсюдження зброї масового знищення», - додали в податковій.

Нагадаємо, 6 грудня 2019 року Верховна рада прийняла у другому читанні урядовий законопроєкт №2179 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: