Фінансовий моніторинг: скільки підозрілих операцій виявили в 2020 році

Читать на русском

В Україні сумнівними грошовими операціями займається Державна служба фінансового моніторингу. Відомство веде роботу з протидії відмиванню доходів, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення. За 2020 рік Держфінмоніторинг направив до правоохоронних органів більше тисячі матеріалів, які пов'язані з сумнівними фінансовими операціями на суму понад 76 млрд грн. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Держфінмоніторинг в 2020 році направив правоохоронцям понад тисячу матеріалів, які пов'язані з сумнівними фінансовими операціями на суму понад 76 млрд грн.
Результати роботи Держфінмоніторингу за 2020 рікСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За минулий рік Держфінмоніторинг направив до правоохоронних органів 1 тисячу 36 матеріалів за фактами відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом на суму 76,2 млрд грн. У Фіскальну службу направили 292 матеріали, в СБУ – 252, в поліцію – 233, в Національне антикорупційне бюро – 168, в прокуратуру – 62, в Держбюро розслідувань – 28, в Службу зовнішньої розвідки – один.

З усіх цих матеріалів 204 стосуються легалізації коштів, що отримані корупційним шляхом, загальна сума – 8,1 млрд грн. Більшість таких справ Держфінмоніторинг направив в НАБУ.

Крім того, в 2020 році відомство направило в Службу безпеки України 75 матеріалів розслідувань фінансування тероризму і сепаратизму (в 10 з них є інформація про зв'язки з Росією). Спецслужба отримала 36 матеріалів про вчинення фінансових операцій особами, причетними до ІДІЛ, 27 матеріалів пов'язані з фінансуванням тероризму та сепаратизму (зокрема на Донбасі), 10 матеріалів пов'язані з особами, які перебувають під санкціями, 2 матеріали стосувалися осіб, причетних до анексії Криму та окупації Донбасу.

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралося, скільки грошей надійшло в Україну з-за кордону за останні сім років і з яких країн переказів було найбільше.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: