У Зеленського визнали можливість секвестру держбюджету в разі відсутності траншу від МВФ

Читать на русском
При цьому навіть знаючи, що шанси на новий транш досить високі, Україні варто залучити максимум своїх коштів
Олег УстенкоВідкрите джерело

Хоча Україна має всі шанси отримати черговий транш кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду до вересня 2021 року, є ймовірність того, що якщо цього траншу раптом не буде, уряду доведеться урізати видаткову частину державного бюджету.

Про це повідомив Олег Устенко, радник президента Володимира Зеленського з питань економіки в інтерв'ю РБК-Україна.

Який валовий зовнішній борг накопичила Україна та інші державиЯкий валовий зовнішній борг накопичила Україна та інші держави, дивіться в матеріалі Слово і діло.

Так, бюджет точно доведеться переглядати, якщо Верховна Рада вчасно не проголосує всі законопроєкти, прийняття яких в рамках виконання умов за кредитною програмою вимагає МВФ.

«Потрібно буде розв'язувати питання, де можна заощадити, доведеться переглянути витрати. Необхідно бути готовими до виходу на зовнішні ринки та позичати під вищі відсотки, чого, звичайно, не хотілося б», – зазначив він.

При цьому, додав Устенко, навіть знаючи, що шанси на новий транш досить високі, варто залучити максимум своїх коштів - в першу чергу, за рахунок митниці та боротьби з контрабандою.

«Підкреслю, що шанси на те, що ми встигнемо все вчасно та отримаємо фінансування МВФ, досить високі. Точно вище, ніж 50%», – зазначив Устенко.

Кредитний стоп-кран: із чим пов'язана пауза у співпраці з МВФУ МВФ не поспішають видавати Україні черговий транш кредиту – чекають на реформи. Чи вдасться довго протриматися без позик, і чим це загрожує вітчизняній економіці – розбирався Олександр Радчук.

Нагадаємо, в МВФ назвали умову для отримання Україною наступного траншу.

Раніше міністр фінансів України Сергій Марченко розповів, що підписавши оновлений Меморандум економічної та фінансової політики, в якому будуть врегульовані питання співпраці Міжнародного валютного фонду з Україною, країна отримає нові маркери та терміни їх виконання.

Раніше в Офісі президента заявили, що Україна може отримати другий транш за програмою Міжнародного валютного фонду до літа, якщо виконає необхідні умови. Йдеться про низку законопроєктів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: