Молдова просила зняти імунітет з українського дипломата через викрадення Чауса – ЗМІ

Читать на русском
Молдавська сторона просила Україну зняти дипломатичний імунітет з військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка
Микола Чаус112 Україна

Міністерство закордонних справ Молдови в ноті посольству України в Кишиневі через викрадення судді Миколи Чауса серед іншого висловило прохання зняти дипломатичний імунітет з військового аташе України Сергія Сметанюка.

Про це повідомляє NewsMaker, посилаючись на записку до Києва посла України в Молдові Марка Шевченка, отриману з рук лідера «Нашої партії» Ренато Усатого.

Сам Усатий відмовився називати своє джерело, запевнивши лише в його повній надійності. У самому документі, приписуваному Шевченку, йдеться, що 9 квітня на зустрічі в МЗС Молдови посол отримав від державного секретаря МЗС Молдови Думітру Соколана ноту з проханням зняти дипломатичний імунітет з військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка для «кримінального переслідування і притягнення до відповідальності». Крім того, в ноті міститься запит на проведення обшуку і пошуку доказів в автомобілі посольства, закріпленому за Сметанюком.

У записці також вказується, що молдавська сторона не має наміру інформувати ЗМІ про ноту з проханням зняти імунітет зі Сметанюка; а спроби президента Молдови Майї Санду зв'язатися з президентом України Володимиром Зеленським блокуються з молдавської ж сторони.

Марко Шевченко пише, що сторони сходяться на думці про необхідність створити спільну комісію для розслідування обставин викрадення Чауса, а українська сторона підтверджує бажання з'ясувати обставини інциденту і встановити місцезнаходження судді. Санду не може вплинути на «позицію органів виконавчої влади, прокуратури та правоохоронних органів, які продовжують перебувати під контролем призначенців Додона і залишаються під впливом російських чиновників».

«Складається враження, що політичні опоненти Майї Санду і російські куратори цілеспрямовано завели президента Санду в ситуацію, коли вона повинна або взяти на себе політичну відповідальність за викрадення, або зайняти жорстку позицію щодо України», - зазначає посол.

Далі посол Шевченко пропонує керівництву повідомити Молдові, хто представлятиме Україну в загальній комісії для розслідування викрадення, після чого дати офіційну відповідь на ноту про зняття імунітету зі Сметанюка - повноваження аташе закінчуються 3 травня 2021 року.

У МЗС Молдови відмовилися коментувати ситуацію за запитом видання, а в МЗС України зажадали подачі письмового запиту, після чого вказали, що єдина інформація, яку вони можуть надати - пресреліз бесіди глави МЗС України Дмитра Кулеби та глави МЗС Молдови Ауреліана Чокоя.

Нагадаємо, 3 квітня стало відомо, що в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауса, якого Інтерпол оголосив у міжнародний розшук за підозрою у хабарництві. Про викрадення заявив адвокат Чауса Юліан Балан. Інформацію підтвердили й в поліції.

Того ж дня правоохоронні органи Молдови почали розслідування.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: