Вивезення екссудді Чауса до Молдови: адвокати хотіли відвести детектива

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив адвокату у задоволенні заяви про відвід детектива від розслідування.
Микола Чаус

Суд відмовив адвокату у відводі детектива Національного антикорупційного бюро від розслідування обставин вивезення колишнього судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса до Молдови.

Таке рішення 23 березня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, до вивезення Чауса в Молдову можуть бути причетні тодішні співробітники служби безпеки п'ятого президента Петра Порошенка, зокрема її колишній начальник Юрій Федоров, співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони та двоє адвокатів – Андрій Смирнов (нині заступник глави Офісу президента України) та Кім Веремійчук.

За даними НАБУ, Смирнов і Веремейчук нібито привезли суддю під опіку співробітника української розвідки, а той, своєю чергою, за півтора тижні «передав» Чауса співробітникам служби безпеки президента, які і провезли суддю безперешкодно в аеропорт «Жуляни», адже мали туди спеціальний доступ. На той момент екссуддя офіційно перебував у розшуку.

Вилетів з України Чаус за документами громадянина Молдови на прізвище Турку, який напередодні прибув у Київ з Кишинева. За даними НАБУ, цей чоловік віддав на кордоні свій закордонний паспорт та лишився в столиці України. А суддя скористався його документом, адже чоловіки нібито схожі між собою. З якою метою молдовський громадянин погодився брати участь в цій операції – невідомо.

У межах цієї справи детективи провели обшук у квартирі адвоката Ольги Чучковської, проте у самому клопотанні це не вказав. Тому адвокат просив відвести детектива від справи. Детектив заперечив і вказав, що квартира дійсно належить Ольги Чучковській, проте в ній вона не проживає, а користується нею інша особа. Вивчивши заяву, суддя відмовив у відводі.

Нагадаємо, Чауса підозрюють у одержанні хабара. Зокрема, розслідувалося отримання хабара в сумі 150 тисяч доларів (понад 3,7 мільйона ​​гривент) за винесення вироку в інтересах підсудних. Тримав він гроші у скляній банці.

12 вересня 2016 року суд дозволив затримати суддю Чауса. Пізніше він був оголошений у міжнародний розшук. У березні 2016 року суд Кишинева заарештував колишнього суддю на 15 діб за незаконний перетин молдовського кордону. Однак 22 квітня його відпустили на свободу.

Влада Молдови відмовилася надати політичний притулок Чаусу, але й рішення про екстрадицію досі не ухвалено.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: