Китай не подавав Україні жодних негативних сигналів щодо «Мотор Січі» – Жовква

Читать на русском
Втім, не виключений варіант, при якому Україна може втратити певні позиції на китайському ринку
Ігор ЖовкваРБК-Украина

Китай не подавав офіційному Києву жодних сигналів щодо того, що намічене Україною повернення Запорізького авіабудівного підприємства «Мотор Січ» у державну власність матиме негативні наслідки для політичних або економічних відносин між державами.

Про це розповів заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю виданню «Лівий берег».

«У нас була реакція китайської сторони щодо санкцій у справі «Мотор Січі». У концентрованому вигляді вона наступна: це справи китайської приватної компанії. Сильних сигналів від Пекіна, що це обов'язково негативно позначиться або на політичних наших відносинах, або на економічних не було», - сказав він.

Втім, Жовква не виключає того варіанту, що Україна може втратити певні позиції на китайському ринку, але, зазначив чиновник, такі ризики є завжди та скрізь. Однак для підстраховки та з огляду на те, що відносини Китаю і США досить неприязні, Київ має право вимагати від Вашингтона компенсації можливих збитків, які може понести Україна в торгово-промисловому конфлікті з Китаєм.

«Думаю, ми маємо право поставити питання перед нашими американськими партнерами щодо компенсації тих збитків, які може понести Україна. Водночас я не думаю, що Пекін прагне закрити для нас ринки. Там багато прагматичних людей, які добре вираховують економічні інтереси», - зазначив Жовква.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ, яким надав чинності рішення РНБО, яке стосується націоналізації «Мотор Січі».

Китай у відповідь закликав владу України дотримуватися прав та інтересів китайських інвесторів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: