Хто в Україні може претендувати на пенсію в 10 тисяч гривень

Читать на русском
Українці, які мають мінімальну або трохи більшу зарплату, можуть розраховувати тільки на мінімальну пенсію, яку й отримує майже половина українських пенсіонерів.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні можна отримувати пенсію в 10 тисяч гривень і навіть більше, але для цього потрібно виконати певні умови.

Про це повідомляє «Хвиля».

Індексація пенсій: кому та на які суми збільшили виплати з 1 березняМінімальний розмір підвищення пенсії з березня становить 100 гривень. Індексація не поширюється на держслужбовців, науковців та ще кілька категорій пенсіонерів.

Як зазначає портал у своїх розрахунках, при середній зарплаті близько 11 тисяч гривень пенсіонер на виході отримає пенсію близько 3,5 тисячі гривень. Однак свою роль відіграє ще й стаж, який тепер є одним з основних умов отримання хорошої пенсії. Відповідно, для отримання пенсії в 10+ тисяч гривень потрібно мати а) заробітну плату понад 20 тис.грн, і б) великий стаж, оскільки надбавка за кожен рік стажу становить 1% до пенсії.

Пенсію розраховують, виходячи з трьох основних параметрів:

  • середня заробітна плата по країні, яка враховується станом за позаминулий місяць (в грудні - за жовтень, в січні - за листопад, в лютому - за грудень і так далі);
  • власна заробітна плата;
  • стаж.

Таким чином, українці, які мають мінімальну або трохи більшу зарплату, можуть розраховувати тільки на мінімальну пенсію, яку й отримує майже половина українських пенсіонерів. Станом на сьогодні в Україні пенсію в 10+ тисяч гривень отримують тільки 3% українців, а пенсію від 5 до 10 тис.грн - тільки 11%.

Нагадаємо, в Україні 68,5% громадян впевнені в тому, що пенсію їм у старості має забезпечувати держава та уряд. Тільки 18,8% вважають відповідальними насамперед самих себе.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: