Собаки визначають коронавірус значно краще за тести – дослідження

Читать на русском
Собаки розпізнають людей, уражених коронавірусом, за допомогою свого гострого нюху - як з'ясували вчені, тут грає роль специфічний запах поту хворих
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Бельгійські вчені підтвердили здатність собак визначати хворих на коронавірус з точністю до 95%. При цьому собаки здатні виявляти хворих на безсимптомній стадії - коли людина вже заразилася і небезпечна для оточуючих, але сама про це ще не знає.

Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на публікацію низки бельгійських видань.

«Вчені в університетах Гента і Льєжа провели тренування службових собак для розпізнавання по запаху людей з хворобою коронавірусу з точністю 95 відсотків. За твердженням вчених, на таку здатність собак не впливає варіант вірусу, яким уражена людина», - сказано в повідомленні.

Собаки розпізнають людей, уражених коронавірусом, за допомогою свого гострого нюху - як з'ясували вчені, тут грає роль специфічний запах поту хворих. Тому собак тренують з використанням одягу, який носили здорові та інфіковані люди.

Відзначається, що собаки можуть виявляти хворих значно швидше та ефективніше, ніж традиційні тести на коронавірус. Під час досліджень собаки зуміли ідентифікувати наявність коронавірусу з точністю до 99,5 відсотка. Окрім того, собаки здатні виявити коронавірус з першого дня його появи в організмі - і при цьому чотириногі помічники продемонстрували таку точність, яка не снилася тестам.

Які можливі побічні ефекти від COVID-вакцинПобічні ефекти вакцин від коронавірусу Covishield, Pfizer, AstraZeneca і Moderna – на інфографіці.

У матеріалі сказано, що зараз більше сотні собак тренують виявляти хворих коронавірусом - подібно до того, як поліцейські собаки тренуються шукати вибухівку і наркотики, а собаки-рятувальники шукають людей під завалами.

Тренованих на виявлення коронавірусних хворих псів вже використовують у Фінляндії та ОАЕ. Бельгійська федеральна поліція збирається залучати тренованих таким чином собак для перевірки будинків, де перебувають люди похилого віку та для роботи в аеропортах.

Раніше стало відомо, що так званий «Британський» штам коронавірусу, який з січня 2021 року активно поширюється по території Європи та США, на 64% смертоносніший, ніж його «оригінальна» версія.

Нагадаємо, 4 березня Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського повідомив про те, що в Україні виявлено «Британський» штам коронавірусу - той самий, що на 70% заразніше, ніж його «оригінальний» варіант. Крім цього, виявлена циркуляція в Україні ще низки штамів COVID-19.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: