Які можливі побічні ефекти від COVID-вакцин

Читать на русском

За даними опитування, яке провела Міжнародна асоціація Gallup, 65% українців готові зробити щеплення новою вакциною від коронавірусу, а 30% не згодні це зробити. В Україні завжди були сильні антивакцинальні настрої, і це стосувалося щеплень від таких звичних захворювань, як грип, кір, дифтерія. Вакцини від нового вірусу COVID-19, незважаючи на схвалення Всесвітньої організації охорони здоров'я, теж лякають українців, насамперед можливими побічними ефектами. «Слово і діло» розібралося, яких побічних реакцій можна чекати від різних COVID-вакцин.

В Україні вакцинація стартувала 24 лютого, поки населення прищеплюють препаратом AstraZeneca, який за ліцензією виготовляють в Індії (торгова назва Covishield).

Голова МОЗ Максим Степанов після того, як вакцинувався сам, розповів про можливі побічні ефекти від Covishield: «Під час кожної вакцинації у частини людей можуть бути побічні ефекти – це підвищена температура, невелике підвищення тиску, почервоніння шкіри безпосередньо в місці вакцинації. Але якщо порівняти користь і ризик, то користь незрівнянно вище».

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко, крім перерахованих реакцій, назвав ще можливу появу папул в місці ін'єкції (ущільнення, які утворюються в місці уколу).

Велика Британія також буде закуповувати Covishield. Британське Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних виробів називає такі можливі побічні ефекти від вакцини: підвищення температури, нудота, висип, почервоніння шкіри, головний біль, біль у м'язах, лихоманка, діарея, біль у місці ін'єкції і поява папул.

Можливі побічні ефекти також після введення вакцини Pfizer-BioNTech, яку скоро розраховує отримати Україна. Адміністрація продовольства і медикаментів США серед можливих побічних ефектів після вакцинації Pfizer називає головний біль, лихоманку, біль в м'язах і в місці ін'єкції.

Норвезьке агентство з ліків попереджає тільки про три можливі реакції: нудоту, головний біль та лихоманку. У Нідерландського центру побічних реакцій такий список: висип, головний біль, лихоманка і біль в місці ін'єкції.

Массачусетський технологічний інститут США попереджає, що після вакцинації Pfizer може підвищитися температура, з'явитися нудота, головний біль і біль у м'язах. Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю після введення перших доз вакцини заявило про такі побічні ефекти: нудота, почервоніння шкіри, головний біль, лихоманка.

У США також використовують вакцину компанії Moderna. Массачусетський технологічний інститут попереджає про можливе підвищення температури, головний біль і біль в м'язах після вакцинації.

Гарвардська медична школа попереджає про схожі побічні ефекти після використання Pfizer, AstraZeneca і Moderna: нудота, почервоніння шкіри, головний біль і лихоманка.

Раніше «Слово і діло» писало, скільки доз, якої вакцини і коли планує отримати Україна.

На інфографіці можна подивитися, як протягом року змінювалася кількість нових інфікованих, видужалих і померлих від коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: