«Північний вітер»: чи втрутиться Росія у конфлікт на Донбасі

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Російське видання «Україна.ру» оприлюднило інтерв'ю з ватажком незаконної «ДНР» Денисом Пушиліним. У ньому він спрогнозував, чи втрутиться Росія, якщо на Донбасі знову розпочнеться «гаряча» фаза протистояння. Ватажок сепаратистської «республіки» також висловив переконання, що збройні формування так званої «ДНР» досить сильні для того, щоб і без допомоги Росії відкинути частини ЗСУ до адміністративних кордонів Донецької області. Заяви Пушиліна свідчать про те, що військове втручання РФ у разі, якщо конфлікт на сході України розгориться з новою силою, зовсім не є обов'язковим сценарієм.

Велике інтерв'ю з ватажком незаконної «ДНР» Пушиліним російське інтернет-видання «Україна.ру» оприлюднило ще 6 березня. У наступні три дні це інтерв'ю активно розбивалося на новини, в яких інформаційним приводом служили різні висловлювання проросійського «лідера» маріонеткової «республіки».

Зокрема, Пушилін спрогнозував, що буде робити Росія, якщо Україна спробує відвоювати окуповані території Донбасу. За його словами, РФ буде діяти «так само, як і до цього, – дипломатичним шляхом зупиняти кровопролиття». Також Пушилін висловив переконання, що «ДНР» впорається з наступом і без російської військової допомоги. «З 2014 року ми створили міцні, боєздатні збройні сили. Ми зможемо утримати натиск, і навіть більше того – перекинути наступ українських збройних формувань і вийти на ті межі, які прописані нашою «конституцією», – заявив ватажок «ДНР». Під «межами, прописаними «конституцією» Пушилін мав на увазі адміністративні рубежі Донецької області.

На думку пособника окупантів, усе більша міць «армії ДНР» якраз й є головною причиною того, що ЗСУ досі не перейшли в наступ, обмежуючись «провокаційними обстрілами території республік».

Відзначимо, що останніми тижнями різні видання і телеграм-канали, які симпатизують терористам ОРДЛО (до таких видань, до речі, належить й «Україна.ру»), активно розкручують тему можливого наступу української армії на Донбасі. Як докази публікуються кадри перекидання техніки до лінії розмежування, а також свідоцтва «очевидців» про те, що цю техніку розвантажують у прифронтових містах. «Слово і діло» і раніше повідомляло про те, що напруженість на Донбасі зростає. Імовірність військового загострення дійсно зросла, але вона поки що не є стовідсотковою. І все ж, наскільки ймовірним є російське втручання в конфлікт, якщо протистояння на Донбасі знову перейде в «гарячу фазу»?

Пушилін, швидше за все, видає бажане за дійсне, говорячи про небувалу міць «армії ДНР». Як відомо, це армійський «корпус», що перебуває в оперативному підпорядкуванні 12-го командування резерву Південного військового округу ЗС РФ. Точно таке ж підпорядкування має і другий армійський «корпус» «ЛНР». Штатна чисельність обох «корпусів» становить приблизно 35 тисяч осіб, з яких близько 20 тисяч припадає на «армію ДНР».

Як гинули найвідоміші ватажки «ДНР» та «ЛНР»Загадкова смерть безлічі лідерів терористів з 2015 по 2018 роки викликає масу питань, відповісти на які складно, але можна - якщо знати, де шукати відповіді

Ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін («Стрєлков») вельми низької думки про бойові можливості цих формувань. «Піхотні роти укомплектовані максимум на 50% (в 1 АК «ДНР», – авт.). У другому армійському корпусі («ЛНР», – авт.) ситуація анітрохи не краще. А за деякими параметрами і гірше. «Корпуси» небоєздатні. Вони не здатні захищатися і не здатні атакувати. Вони можуть лише тримати лінію фронту, поки її не атакує противник. І противнику це добре відомо», – заявив Гіркін в одному зі своїх інтерв'ю.

Таким чином, якщо вірити Стрєлкову, то обидва «корпуси» не в змозі розгромити угруповання ЗСУ, які окопалися уздовж лінії розмежування, хоча б тому, що критично поступаються їй у чисельності. І тим паче це не під силу тільки одному 20 тисячному «корпусу ДНР», навіть якщо його укомплектують на всі 100%. Якщо бойові дії поновляться, то без прямої військової допомоги з Росії збройні формування «республік» рано чи пізно будуть розбиті. Саме перспектива втручання армії РФ, а зовсім не бойова міць «корпусів» стримують Україну від гіпотетичного наступу на ОРДЛО. Про те, наскільки руйнівним може бути це втручання, показали події серпня 2014 року за Іловайськ.

Інше питання, яким буде це втручання в умовному 2021 році? Росія зосередила вздовж кордонів з Україною велике армійське угруповання чисельністю близько 90 тисяч осіб. Це дуже серйозна сила. Характер і масштаби її застосування залежать від того, чи є відповідний консенсус у російській верхівці. Якщо такий консенсус є, то наказ буде відданий в найближчі кілька годин після початку масштабних боїв на Донбасі. І для того, щоб Україна відмовилася від наступу, швидше за все, буде достатньо просто масованого перекидання російських регулярних частин в ОРДЛО, під приводом, наприклад, «захисту російських громадян» на Донбасі (як відомо, Росія незаконно роздає жителям ОРДЛО свої паспорти).

У зв'язку з цим слова Пушиліна про те, що в разі ймовірного українського наступу РФ буде діяти винятково дипломатичним шляхом, можна розцінювати як дезінформацію, своєрідне запрошення в пастку. Немає сумнівів у тому, що ватажок «ДНР» всі свої тези погоджував з російськими кураторами. Але з іншого боку, ця ж заява може говорити про те, що РФ не відразу надасть військову допомогу своїм маріонеткам, або не надасть її взагалі. І тоді, як то кажуть, можливі варіанти.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: