Його не вважають ідейною особою: став відомий переможець «виборів» у «ДНР»

Читать на русском
Вибори в ДНР перетворяться на просту формальність, тому що переможцем стане Денис Пушилін.
Денис Пушилін

Спецпредставник Держдепартаменту США з ритань Україні Курт Волкер заявив, що вибори в ОРДЛО є нелегітимними й суперечать логіці Мінського процесу. Тим часом у «ДНР» і «ЛНР» активно триває підготовка до «волевиявлення громадян». При цьому самі «вибори» не будуть визнані світовою спільнотою, та й на самих окупованих територіях вони, скоріш за все, будуть формальністю, адже переможці заздалегідь визначені в Москві. Слід також зазначити, що фаворит «передвиборчих перегонів» у «ДНР» реальним авторитетом серед жителів «республіки» не користується.

Вибори ватажків так званих «ДНР» і «ЛНР» були призначені на 11 листопада. Рішення про це ухвалили в обох «республіках» 7 вересня, тобто рівно через тиждень після ліквідації ватажка «ДНР» Олександра Захарченка в донецькому ресторані «Сепар». Одночасно з цим у «керівництві» «ДНР» відбулася рокіровка – Дмитро Трапезников, який став в. о. ватажка «ДНР» після вбивства Захарченка, був замінений на голову так званої «народної ради ДНР» Дениса Пушиліна. Про «незаконність» призначення Трапезникова 7 вересня заявила «генпрокуратура ДНР», зазначивши, що на роль нового керівника більше підходить саме Пушилін як спікер «єдиного легітимного органу влади в республіці». За кандидатуру Пушиліна того ж дня проголосували більшість членів «народної ради».

Денис Пушилін, який, до слова, є представником «ДНР» у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі, став першим кандидатом на посаду ватажка «ДНР». У «ЛНР» балотуватиметься нинішній керівник Леонід Пасічник, який у листопаді 2017 року замінив Ігоря Плотницького, знятого в результаті перевороту. Україна та Євросоюз уже заявили, що не визнаватимуть «вибори» в «ДНР» і «ЛНР», оскільки вони суперечать Мінським угодами. Такої ж позиції дотримуються у США.

«Якщо слідувати логіці Мінських угод і повернення цієї території під контроль України, то самопроголошені «республіки» мають зникнути. Тому проведення виборів є нелегітимним, з огляду на умови безпеки, а також тому, що це не ті утворення, які мають існувати», – заявив у інтерв'ю журналістам спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

Втім, незважаючи ні на що, в «ДНР» намагаються дотриматися видимості демократії. Якщо про якісь альтернативи Леоніду Пасічнику в «ЛНР» нічого не чути, то в «ДНР», окрім Пушиліна, з'явилися відразу два кандидати. Це колишній ватажок бандформування «Восток» Олександр Ходаковський, який в останні місяці перед убивством Захарченка був віддалений від усіх процесів у «республіці», а також сепаратист Павло Губарєв, який пообіцяв «навести лад» після свого обрання. «Ми збудуємо країну, якою пишатимуться наші нащадки», – написав Губарєв на своїй сторінці «ВКонтакте».

Втім, участь у «виборах» Ходаковського й Губарєва, а також всіх інших кандидатів, окрім самого Пушиліна, під питанням. Як повідомляє Telegram-канал «НеЗигарь», що висвітлює події в Росії та в ОРДЛО, за попередньою інформацією, Ходаковського на «вибори» не допустять. «В організаторів «виборів» на нього алергія, він вважається малокерованим і тим, хто розхитує стрункі лави «народної міліції», а також громадян, які мають згуртуватися навколо «єдиного й безальтернативного кандидата», тобто тов. Пушиліна ... Щодо допуску інших кандидатів поки думають», – ідеться в повідомленні.

В Україну знову летить спецпредставник США ВолкерВізит до Києва спеціального представника Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України запланований на цей тиждень.

Варто зазначити, що Пушилін користується великою підтримкою Москви. Спираючись на цю підтримку, він уже віддалив від усіх справ найближчих соратників Захарченка, зокрема «міністра доходів і зборів» Олександра Тимофеєва, який отримав поранення під час подій у ресторані «Сепар».

Те, що в Москві ставлять саме на Пушиліна, підтвердив і близький до Кремля політолог, директор Центру політичної кон'юнктури РФ Олексій Чеснаков. «З імовірністю в 99% можна передбачити перемогу Дениса Пушиліна в «ДНР» і Леоніда Пасічника в «ЛНР». У «парламентах» «республік» отримають більшість їхні прихильники», – підкреслив Чеснаков.

Шанси ж інших претендентів російський політолог назвав «мізерними», уточнивши, що вони в принципі поки не є кандидатами.

Будучи людиною Москви, Пушилін практично не користується популярністю серед місцевих жителів. Про це повідомив відомий бойовик і російський блогер Олександр Жучковський. На його думку, більшість жителів «ДНР» не підтримають Пушиліна. «Досить з приводу ставлення до нього опитати перших-ліпших сто осіб у «республіці». Результат вгадати нескладно. Причина не в тому, що за ці чотири роки Пушилін себе чимось сильно заплямував ... Просто його не вважають ідейною людиною й принциповим політиком, позначається також шлейф МММ («кандидат на посаду ватажка ДНР» був одним із учасників фінансової піраміди МММ Сергія Мавроді – ред.), а також роль парламентера в Мінському процесі, до якого в «ДНР» ставляться з роздратуванням», – пояснив Жучковський.

Але, скоріш за все, непопулярність Пушиліна пояснюється не «відсутністю ідейності», а тими якостями, якими наділив його ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркин («Стрєлков), описуючи свою першу зустріч із цією людиною – «непоказний губатий і весь якийсь «пухкий» персонаж із бігаючими очима». Простіше кажучи – незрозумілий. Проте саме він із подачі Кремля, судячи з усього, й очолить «ДНР», знецінивши саму ідею виборів. Саме такий «ніякий» персонаж, який нічим себе не заплямував і ніде не відзначився, потрібен для того, щоб продовжити спроби запхати зруйнований війною Донбас до складу України на умовах РФ.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: