Закон про держслужбу: ВР може зібратися через вето Зеленського

Читать на русском
Рада збереться на позачергове засідання на наступному тижні, на якому розгляне пропозиції президента Володимира Зеленського до закону про держслужбу, який він ветував.
president.gov.ua

Верховна рада може зібратися на позачергове засідання на наступному тижні, на якому розгляне пропозиції президента Володимира Зеленського до закону про держслужбу. Причина – відсутність необхідних повноважень у в.о. глави Міненерго Юрія Вітренка.

Про це повідомила заступник глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук в коментарі «РБК-Україна» в п'ятницю, 19 лютого.

Рада вдруге провалила призначення Вітренка міністром енергетики: чи чекати зміни уряду?Голосів нардепів не вистачило не тільки тому, що політсили не домовилися між собою, а через більш широкі політичні процеси.

«Ми очікуємо, що наступного тижня Рада збереться на позачергове засідання. У вівторок або середу. Треба буде проголосувати за законопроект про держслужбу з урахуванням пропозицій президента, щоб розблокувати роботу міністерства енергетики та виплати заробітної плати», - повідомила Кравчук.

Вона зазначила, якщо сьогодні всі фракції ВР не підтримають варіант ad hoc - процедури розгляду в залі, то нардепам доведеться збиратися на позачергове засідання, «тому що питання дуже нагальне».

«Не можуть бути виплачені зарплати 35 тис. шахтарям, тому точно потрібно терміново голосувати закон з пропозиціями президента», - додала нардеп.

Відзначимо, мова йде про законопроект №4531 «Про внесення змін до деяких законів України про відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питаннях державної служби». У ньому, в тому числі, прописані повноваження виконуючого обов'язки міністра.

Президент України Володимир Зеленський повернув до парламенту цей закон зі своїми пропозиціями.

За його словами, положення про виконання першим заступником міністра або заступниками (в період, коли посаду міністра вакантна) тільки окремих повноважень міністра, є неприйнятними.

«Якщо протягом тривалого часу народні депутати не призначають міністра – а таке не раз у нас бувало, – ці норми закону призведуть до паралічу діяльності всього міністерства. У країні, яка воює та бореться з коронакризою, коли рішення треба прийняти негайно, таке неприпустимо», - пояснила позицію Зеленського пресслужба ОПУ.

Сьогодні під час виступу в Раді глава Кабміну Денис Шмигаль підтвердив, що через ветування закону затримується виплата зарплат шахтарів. Причина – в.о. глави Міненерго Юрій Вітренко не може підписати необхідні документи.

Нагадаємо, закон про держслужбу Рада прийняла 16 лютого. Президент Володимир Зеленський ветував його.

Відзначимо, парламент вже двічі відмовився затвердити в.о. глави Міненерго Юрія Вітренка на посаді нового міністра енергетики. У Раді не вистачало голосів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: