В ОАСК пояснили причину перейменування проспекту Бандери

Читать на русском
В ОАСК розповіли, що спонукало суддів прийняти рішення про повернення проспекту Бандери старої назви – проспект Московський.
Окружний адміністративний суд КиєваВідкрите джерело

Окружний адміністративний суд міста Києва пояснив своє рішення на користь Громадської спілки «Громадський контроль і порядок» за позовом про скасування рішення столичної мерії щодо перейменування низки київських вулиць у рамках процесу декомунізації. У їхньому числі - проспект Степана Бандери (колишній Московський).

Пояснення опубліковані в Facebook ОАСК 11 лютого.

У суді нагадали, що вирішено визнати протиправним та скасувати рішення Київської міської ради від Липня 2016 року №559/559 «Про перейменування вулиць, проспектів та провулків у місті Києві», згідно з яким були перейменовані наступні вулиці:

  • вулиця Баумана - на вулицю Януша Корчака;
  • вулиця Кутузова - на вулицю генерала Алмазова;
  • вулиця Суворова - на вулицю Михайла Омеляновича-Павленка;
  • провулок Кутузова - на провулок Євгена Гуцало;
  • проспект Московський - на проспект Степана Бандери.

Ілля КиваНародний депутат України
Кива у передвиборчій програмі пообіцяв скасувати закон про декомунізаціюСказано 20 червня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Рішення суду мотивоване тим, що присвоєння імен саме Алмазова, Омеляновича-Павленка та Бандери здійснено відповідно до пункту 4 статті 5 Закону України «Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у ХХ столітті». Однак приписи цього закону не містять вичерпного переліку осіб, віднесених до борців за незалежність України у XX столітті, щодо яких застосовуються його положення в частині надання правового статусу і пам'яті», - наголошується в повідомленні суду.

Також в поясненнях ОАСК йдеться, що за весь час розгляду справи Київська міськрада не надала жодних доказів того, що проводилося історичне дослідження щодо критеріїв відбору таких осіб з урахуванням положень Закону «Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України в XX столітті». На підставі цього ОАСК дійшов висновку про обґрунтованість поданого до суду позову.

Нагадаємо, у 2016 році Московський проспект став проспектом Бандери в рамках процесу декомунізації. Відтоді рішення намагалися скасувати кілька разів.

У 2019 році Окружний адмінсуд скасував перейменування проспекту, але апеляційний суд залишив рішення Київради в силі. Однак 11 лютого 2021 року ОАСК в черговий раз прийняв рішення про повернення проспекту старої назви.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: