Разумков розповів, коли депутатів позбавлять мандатів за кнопкодавство

Читать на русском
Хоча покарання за неперсональне голосування існує, досі випадків позбавлення мандата за так зване кнопкодавство не було.
Дмитро Разумковzik.ua

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков розповів, коли депутатів нарешті почнуть залишати без мандатів за сумнозвісне «кнопкодавство» - випадки, коли народні обранці голосують за себе і «за того хлопця».

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Разумков нагадав, що «кнопкодавство», інакше - неперсональне голосування - є кримінальним злочином. Тобто, якщо суд визнає депутата винним у такому діянні, це автоматично означає позбавлення його мандата.

«Кнопкодавство - це кримінальний злочин, тому рішення буде прийнято в рамках чинного Кримінально-процесуального кодексу. Якщо набирає чинності рішення суду, то народний депутат перестає бути народним депутатом України. Фактично автоматично», - зазначив спікер парламенту.

Разумков додав, що ВРУ комплексно підходить до боротьби з цим сумним явищем.

«Місця на задніх рядах, які не закріплені за народними депутатами й де, можливо, відбувалися такі ганебні явища, відключені від системи Рада», - зазначив він.

Разумков також розповів, що зараз вирішується питання щодо прив'язки картки депутата до конкретного місця в Раді. Теоретично, це дозволить побачити, з якого місця конкретно голосував той чи інший депутат.

Нагадаємо, в січні цього року набув чинності закон, згідно з яким за кнопкодавство нардепам загрожує штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень. А 12 лютого офіс генпрокурора за дорученням глави відомства Ірини Венедиктової повідомив про підозру народному депутату України Владиславу Поляку за фактом неперсонального голосування.

Раніше офіс генпрокурора відмовив у відкритті кримінального провадження проти нардепа-кнопкодава з депутатської групи «Довіра» Андрія Іванчука. Причиною, за словами генпрокурора, стало порушення правил подачі заяви.

Пізніше нардеп від «Голосу» Інна Совсун повідомила, що за її заявою офіс генерального прокурора розпочав кримінальну справу за фактом «кнопкодавства» під час голосування за Шкарлета на пост міністра.

Також ми писали, що в парламенті розглядають новий варіант боротьби з «кнопкодавством». Депутати хочуть внести зміни до закону та усувати «кнопкодавів» від роботи на кілька тижнів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: