Рік президентства: чи поборов Зеленський «кнопкодавство»

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Президент України Володимир Зеленський перебуває при владі один рік. Однією з обіцянок президента було побороти «кнопкодавство» у Верховній раді. Чи вдалося це Зеленському, у коментарі «Слово і діло» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Я б не сказав, що це була його обіцянка. Він про це говорив під час інавгураційної промови, коли закликав депутатів більш відповідально ставитися. Тобто це була не програма, яку пишуть радники та експерти. Але тут якраз треба відзначити, що депутати «Слуги народу» внесли відповідні ініціативи про штрафи за прогули. Там було не тільки про засідання ВР, але й про участь у комітетах. Також була ініціатива про позбавлення депутатського мандата, але вона не дійшла до другого читання і там є зауваження з боку Конституційного суду», – пояснив Фесенко.

Рік президентства: які успіхи має Зеленський у вирішенні конфлікту з РФЗеленський у вирішенні питання конфлікту з РФ досягнув деяких зрушень за рахунок відновлення переговорного формату, вважає експерт.

Політолог додав, що такі ініціативи все ж відповідають інтересам громадян.

Фесенко підкреслив, що масові прогули депутатів – це проблема і за президентсва Зеленського ситуація стала набагато кращою в нинішньому складі парламенту.

«Тут спрацював і вплив президента на власну фракцію, і дисциплінарні заходи. Я прихильник того, що депутатів, які прогулюють більш ніж половину засідань, треба позбавляти мандата, але Конституційний суд проти цього. Як відомо, КС може визнати неконституційною будь-яку ініціативу за двома причинами: коли вона загрожує національній безпеці або обмежує права чи свободи громадян. Другий момент можна тлумачити по-різному. Права громадян обмежує те, коли депутат прогулює та не виконує своїх обов’язків», – поділився думками Володимир Фесенко.

Нагадаємо, до річниці Володимира Зеленського на посаді президента «Слово і діло» зібрало топ його виконаних і провалених обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: