ВАКС залишив чинним звільнення адвоката від відповідальності

Читать на русском
Апеляційна палата залишила без задоволення скарги антикорупційного прокурора, обвинуваченого та інших осіб на звільнення адвоката від відповідальності.

Апеляційна палата залишила без змін рішення Вищого антикорупційного суду про звільнення від відповідальності адвоката Сергія Чернобая, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачувала в одержанні неправомірної вигоди для заступника прокурора міста Сєвєродонецька Луганської області та місцевої судді.

Таке рішення 10 лютого ухвалила колегія суддів палати ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційні скарги обвинуваченого Сергія Чернобая, прокурора Кравця Віталія Васильовича та інших осіб, права, свободи та інтереси яких зачіпаються - залишити без задоволення, а ухвалу Вищого антикорупційного суду від 29.10.2020 - без змін», – йдеться в ухвалі.

За версією слідства, наприкінці липня 2015 року адвокат Чернобай звернувся до заступника прокурора міста Сєвєродонецька Костянтина Пивоварова щодо призначення його двом підзахисним покарання, не пов'язаного з призначенням реальної міри покарання у виді позбавлення волі та неоскарження такого вироку. За даними слідства, 22 жовтня 2015 року прокурор Пивоваров одержав від Чернобая неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у розмірі 5000 доларів для себе та судді Сєвєродонецького міського суду Олени Горбатенко. Також прокурор обумовив з адвокатом, що решту грошових коштів у розмірі 1000 доларів потрібно буде передати після набуття чинності вироком.

Ще в липні 2016 року Білокуракинський районний суд Луганської області затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором САП і обвинуваченим Чернобаєм. Йому призначили покарання у вигляді 25500 грн штрафу. Пізніше через згадування у тексті прізвищ прокурора Пивоварова та судді Горбатенко вони спробували оскаржити цю угоду, але апеляційний суд Луганщини скаргу повертав через те, що її подала особа, яка не має на це права.

Втім вони подали на таке рішення касаційну скаргу, яку задовольнили і судді Верховного суду призначили новий розгляд в апеляційній інстанції. 2 квітня 2018 року апеляційний суд Луганщини скарги прокурора Пивоварова та судді Горбатенко задовольнив частково і виключив їх згадки у вироку адвокату Чернобаю, а сам вирок залишив чинним. Після передачі справи прокурора Пивоварова та судді Горбатенко до Вищого антикорупційного суду вони спробували знову оскаржити вирок адвокату Чернобаю. 17 березня 2020 року апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу частково і скасувала вирок, направивши справу для розгляду у загальному порядку.

12 червня ВАКС знову затвердив угоду між прокурором САП і адвокатом Чернобаєм, та знову його оштрафував на 25500 грн. Втім 7 жовтня апеляційна палата знову скасувала цей вирок, оскільки ВАКС мав розглядати справу у загальному порядку, а не шляхом затвердження угоди. Вже 29 жовтня обвинувачений Чернобай подав клопотання про звільнення його від відповідальності у зв'язку закінченням строків давності. Судді клопотання задовольнили.

Справу стосовно прокурора Пивоварова та судді Горбатенко наразі розглядають у ВАКС. 12 жовтня 2020 року задовольнили заяву про відвід двом суддям із колегії. Їх мали замінити.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: