ВАКС скасував вирок за угодою між САП і адвокатом

Читать на русском
Апеляційна палата частково задовольнила скаргу третіх осіб на винесений вирок адвокату, оскільки вони в ньому згадуються.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і Діло»

Апеляційна палата скасувала вирок, яким була затверджена угода між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та адвокатом Сергієм Чернобаєм у справі про зловживання впливом.

Таке рішення 17 березня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, адвокат Чернобай, який здійснював захист двох підозрюваних, повідомив їм про те, що він міг би домовитися із працівниками прокуратури міста Сєвєродонецька Луганської області щодо можливості застосування покарання, що не передбачає реального позбавлення волі. При цьому адвокат уточнив, що вартість вирішення такого питання становитиме не менше 5000 доларів, а його послуги будуть коштувати ще 5000 гривень. Наприкінці липня 2015 року адвокат звернувся до заступника прокурора міста Сєвєродонецька щодо призначення такого покарання та не оскарження вироку в апеляційному порядку.

За версією слідства, 22 жовтня 2015 року заступник прокурора ймовірно одержав від Чернобая частину грошових коштів у розмірі $5 тис. для себе та судді, яка повинна була винести судове рішення, при цьому обумовив, що ще $1000 потрібно буде передати після набрання вироком законної сили. У підготовчому судовому засіданні в розпорядження суду поступила угода про визнання винуватості, укладена між обвинуваченим та прокурором САП, яку вони повністю підтримали та просили її затвердити. Захисник також висловила думку щодо доцільності затвердження угоди. Так, суд оштрафував Чернобая на 25 500 грн.

Водночас заступник прокурора міста Сєвєродонецька та суддя, які ніби-то отримували неправомірну вигоду, подали апеляційні скарги на вказаний вирок, оскільки, на їхню думку, у цьому рішенні суд першої інстанції визнав установленим факт одержання ними неправомірної вигоди, хоч і не зазначив їхні прізвища безпосередньо у вироку. Апеляційний суд скаргу задовольнив та прибрав їх прізвища з мотивувальної частини вироку. Однак суддя знову подала касацію, оскільки у вироці вказана її посада, а вона єдина хто має таку посаду. Касаційний кримінальний суд скасував рішення апеляційної інстанції і повернув справу на повторний розгляд в апеляції. Проте пізніше Верховний суд за клопотанням прокурора САП передав справу до антикорупційного суду.

Апеляційна палата ВАКС вирішила частково задовольнили скаргу заступника прокурора міста Сєвєродонецька та судді, скасувавши вирок адвокату Чернобаю. Також судді вирішили повернути справу в першу інстанцію ВАКС для повторного розгляду.

Нагадаємо, ВАКС оприлюднив вирок колишньому нардепу Геннадію Бобову. Також антикорупційний суд оприлюднив перший виправдувальний вирок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: