Конституційна криза, корупція, олігархи: Європарламент опублікував доповідь по Україні

Читать на русском
Європарламент випустив доповідь, присвячену Україні, у якій перерахував основні проблеми країни – ними визнали корупцію, засилля олігархів і небезпеку конституційної кризи.
ЄвропарламентВідкрите джерело

У Європейському парламенті 11 лютого оприлюднили доповідь, присвячену успіхам України в імплементації Угоди про асоціацію з Європейським союзом. У документі висвітлені як основні успіхи України на цьому шляху, так і провали або моменти, які гальмують процес реформ в країні.

Доповідь опубліковано на сайті Європарламенту.

Загалом, у Європейському Союзі поки що не готові офіційно говорити про перспективи вступу України до лав країн-членів, нехай ця перспектива і присутня відповідно до Договору про асоціацію з ЄС. Європарламент у своїй доповіді вказує - Києву треба зараз зосереджуватися на виконанні провідних критеріїв відповідності ЄС, а також розвивати успіхи у встановленні демократії, захисту прав людини та меншин і на дотриманні верховенства права.

З іншого боку, Європарламент визнає необхідність оновлення чинної угоди, тому протягом 2021 року документ буде вивчатися. Оновлення чекає в першу чергу пункти, які стосуються торгівлі та секторальної євроінтеграції України (цифрова економіка, енергетика і т.д.).

У доповіді окремо наголошується, що в Україні все ще дуже високий рівень корупції, особливо в судовій системі. Успіхи боротьби з корупцією - один з основних показників підтримки ЄС.

Ольга СтефанішинаВіце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
Стефанішина планує у Хмельницькому відкрити третій регіональний офіс з євроінтеграціїСказано 3 грудня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

«Попри помітний прогрес, широко поширена корупція продовжує заважати процесу реформ», - наголошується в документі.

Окрім того, ЄП висловлює стурбованість спробами олігархів підірвати успіхи України в реформуванні країни та захопити політичну владу, в тому числі через ослаблення фракції «Слуги народу» у Верховній Раді.

Що стосується загрози початку конституційної кризи в Україні, Європарламент зробив висновок про те, що цей варіант, який стартував зі скасування Конституційним судом відповідальності за незаконне декларування, на сьогодні став масштабною загрозою для президента Зеленського в частині виконання ним своїх задумів про реформи.

Під кінець доповіді, у присвяченому українській національній безпеці розділі Європарламент в черговий раз засудив окупацію Криму Росією та агресію РФ на сході України, підтвердив свою вимогу до Росії про негайне виведення військ з української території та заявив, що санкції будуть збережені до моменту повного виконання Мінських угод і відновлення територіальної цілісності України.

Нагадаємо, стало відомо, що Зеленський хоче отримати від ЄС список вимог для євроінтеграції України.

Також Уряд України має намір працювати над впровадженням ще трьох «безвізів» на шляху до Євросоюзу – промислового, продовольчого та авіаційного.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: