Справа Дубневича: ДБР розслідує можливі зловживання НАБУ

Читать на русском
У Держбюро здійснюють слідство за фактами можливих зловживань працівниками Національного бюро.
Державне бюро розслідувань

Державне бюро розслідувань проводить слідство за фактами можливого перевищення влади працівниками Національного антикорупційного бюро стосовно підозрюваного у справі народного депутата Ярослава Дубневича, його колишнього помічника Едуарда Пушкаренка.

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Пушкаренка підозрюють у причетності до заволодіння понад 93 млн грн УЗ, так званої «справи нардепа Дубневича». Спочатку йому повідомили про підозру заочно, оскільки він перебував не в Україні. Експомічника політика навіть хотіли заочно арештувати, проте суд відмовив. Пізніше він повернувся в Україну і його затримали. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави 5,36 млн грн млн грн.

Згідно заяви про злочин, 19 лютого 2019 року за Пушкаренка ще до його затримання було внесено 5 млн грн застави, а також було повідомлено НАБУ про його повернення до України. 21 лютого того ж року його затримали в аеропорту «Бориспіль» і помістили в ізолятор тимчасового тримання. Тому, на думку Пушкаренка, працівники НАБУ перевищили владу.

Слідчі Держбюро просили суд продовжити слідство у справі, оскільки їм необхідно ще встановити, чи було завдано Пушкаренку моральної шкоди та розмір можливої матеріальної компенсації за її заподіяння. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив і продовжив слідство до 9 серпня.

Раніше слідство стосовно 8 підозрюваних у цій справі завершили ще у квітні 2019 року. Водночас стосовно нардепа Дубневича, якому детективи НАБУ та прокурори САП відводять роль організатора заволодіння коштами, розслідування завершили у квітні 2020 року.

Нагадаємо, на думку слідства, нардеп Дубневич є організатором схеми привласнення 93,2 мільйона гривень філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ УЗ при постачанні товарів за завищеними цінами в 2015-2017 роках. За даними детективів, як голова комітету Верховної ради з питань транспорту він нібито організував і створив умови для закупівлі елементів колії за рахунок коштів підприємства УЗ в порушення законної процедури, за завищеними цінами. Замість переговорної процедури закупівлі, як вважає слідство, нардеп організував проведення процедур відкритих торгів із залученням підконтрольних підприємств – ТОВ «Арго» та ТОВ «Корпорація КРТ», що спричинило завдання збитків на суму 93,28 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: