Верховний суд пояснив, чому відмовив Дубневичу в позові до ВРУ

Читать на русском
Верховний суд відмовив у позові адвокату парламентаря до Верховної ради про оскарження голосувань за поданням генпрокурора.
Ярослав Дубневичфото: Zik

Верховний суд відмовив народному депутату Ярославу Дубневичу в оскарженні згоди Верховної ради на притягнення політика до кримінальної відповідальності, арешту та затримання.

Про це йдеться в рішенні Касаційного адміністративного суду від 16 листопада, повідомляє «Слово і діло».

Раніше Дубневич подав позов про визнання незаконними рішення парламенту на його арешт, затримання та притягнення до відповідальності. Однак Верховний суд йому відмовив. У своїх мотивах колегія суддів вказала, що Верховна рада дотрималася усіх процедур, необхідних для голосування за поданням генерального прокурора про притягнення до кримінальної відповідальності, арешту та затримання Дубневича.

Судді вказали, що постанови ВРУ з подань генпрокурора відповідають вимогам, визначеним частиною другою статті 2 КАС України, зокрема ухвалені на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України, обґрунтовано, пропорційно та з дотриманням права особи на участь у процесі ухвалення рішення.

Ярослав ДубневичНародний депутат України

Як відомо, колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка у межах справи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просив парламент дозволити органам слідства вручити підозру Дубневичу, затримати його та взяти під варту, якщо таке рішення ухвалить Вищий антикорупційний суд.

31 жовтня 2019 року Рада підтримала всі три подання генпрокурора стосовно Дубневича. Пізніше нардепу вручили підозру, а суд взяв його під варту із альтернативою 90 млн грн застави. Ці гроші за нього внесли і він вийшов із СІЗО під обов'язки. Слідство в справі Дубневича завершили.

Нагадаємо, на думку слідства, нардеп Дубневич, імовірно, є організатором схеми привласнення 93,2 мільйонів гривень філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ УЗ під час постачання товарів за завищеними цінами в 2015-2017 роках. За даними детективів, як голова комітету Верховної ради з питань транспорту, він нібито організував і створив умови для закупівлі елементів колії за рахунок коштів підприємства УЗ з порушенням законної процедури, за завищеними цінами. Замість переговорної процедури закупівлі, як вважає слідство, нардеп організував проведення процедур відкритих торгів із залученням підконтрольних підприємств – ТОВ «Арго» та ТОВ «Корпорація КРТ», що спричинило завдання збитків на суму 93,28 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: