Зеленський підписав закон про «інвестнянь»

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про інвестиційних нянь у середу, 10 лютого.
фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський у середу, 10 лютого, підписав закон «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні», ухвалений Радою ще в грудні.

Про це повідомила пресслужба ОПУ.

«Інвестиційні няні»: чи покращиться в Україні бізнес-клімат для іноземцівТак звані інвестиційні няні не підвищать інвестиційну привабливість України в цілому, хоча ініціатива може бути корисна в одиничних випадках, вважає експерт.

Як заявили у Зеленського, цей закон допоможе підняти інвестиційну активність в Україні після кризового 2020 року.

Уточнюється, що закон передбачає надання державної підтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 млн євро.

«Зокрема, визначено можливість отримання податкових пільг, забезпечення інвестиційних проектів об'єктами суміжної інфраструктури, надання переважного права землекористування земельними ділянками державної або комунальної власності для реалізації інвестиційних проектів, закріплення гарантій інвестора через укладення прямого договору з урядом України. При цьому загальний обсяг державної підтримки не має перевищувати 30% від суми інвестицій у проект», - розповіли в ОПУ.

Згідно з документом, підтримка надаватиметься підприємствам, які працюють у переробній промисловості, транспортній галузі, освіті, науковій та науково-технічній галузях; охороні здоров'я, мистецтві, культурі, спорті, туризмі та курортно-рекреаційній сфері, уточнили у Зеленського.

У той же час в документі чітко прописано, що заявником на отримання такої підтримки не можуть бути юридичні особи, бенефіціарні власники акцій яких є резидентами Росії, і юрособи, зареєстровані в РФ.

Нагадаємо, законопроект авторства Зеленського про «інвестнянь» був прийнятий за основу в кінці липня 2020 року. Однак на початку грудня Рада відправила його на доопрацювання.

17 грудня ВР ухвалила в повторному другому читанні законопроект №3760 про «інвестиційних нянь». Тоді його підтримали 252 нардепи.

На засіданні 26 січня 2021 року парламент не зміг прийняти постанову, яка скасувала б закон про «інвестнянь». Нардепам не вистачило голосів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: