Справу ПриватБанку можуть забрати з НАБУ – Ситник

Читать на русском
У Національному бюро мають інформацію про те, що столичний райсуд готує чергове скандальне рішення в їхній гучній справі.
Артем Ситник і Максим Грищукфото: «Слово і діло»

Печерський районний суд міста Києва готує рішення, яке може стати підставою для передачі справи ПриватБанку від Національного антикорупційного бюро іншому органу.

Про це на брифінгу повідомив директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє «Слово і діло».

«Наразі у нас ПриватБанк, вже назріває рішення суду Печерського про те, щоб цю справу забрати в нас, за нашою інформацією», – підкреслив Ситник.

До цього, відповідаючи на запитання журналіста «Слово і діло» про можливі справи стосовно Печерського суду, виконувач обов'язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук повідомив: «Конкретне питання щодо того, чи розслідуємо ми стосовно суддів Печерського суду, то це буде розголошення таємниці. За фабулою ми розслідуємо стосовно представників судової гілки влади без прив'язки до адміністративного району».

Також, як відповів на питання журналіста «Слово і діло» директор НАБУ, проблема наразі не в Печерському суді, а в конкретних суддях. За його словами, фігуранти їхніх справ подають до Печерського суду декілька скарг аби потрапити на потрібного суддю.

«Деякі фігуранти вони закидують по три, чотири, п'ять разів...Якщо вони попадають на суддю і не можуть з ним домовитися, тоді відкликається скарга і подається знову для того, щоб впіймати того суддю, які готові виносити такі рішення (про передачу справ від НАБУ – ред.)», – підкреслив Ситник.

Він додав, що Печерський суд використовують як інструмент, оскільки кінцеві рішення все одного ухвалюються в Офісі генерального прокурора. «Питання ж не в Печерському районного судді. Питання в тому, як вони впливають на роботу в Офісі генпрокурора. Вирішення спору про підслідність – це повноваження прокурора, а не будь-якого суду. Це не компетенція суду когось зобов'язувати забрати справу. Тому, попри очевидну незаконність цих рішень та прямої заборони в КПК забирати справи НАБУ, рішення Печерського суду в ОГП використовують як інструмент аби обходити законодавчу норму. Цю норму давно хочуть обійти і зараз придумали такий «трюк» з Печерським судом, але без підтримки таких рішень в ОГП вони б не використовувались», – наголосив директор НАБУ.

Раніше 30 грудня 2020 року Ситник повідомляв про те, що до Офісу генпрокурора були скеровані проєкти підозр у справі ПриватБанку. Пізніше генпрокурорка Ірина Венедіктова написала, що слідство в цій справі рухається у правильному напрямку.

Нагадаємо, Печерський суд зобов'язав забрати в НАБУ справу заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Пізніше ОГП це і зробив, передавши слідство Службі безпеки України. Щоправда нещодавно апеляційна палата Вищого антикорупційного суду призупинила виконання цього рішення Печерського суду. Наразі НАБУ пробує повернути справу назад собі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: