«Газова справа Дубневичів»: суд об'єднав два провадження

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про об'єднання матеріалів проваджень в порядку КПК України.

Вищий антикорупційний суд об'єднав два кримінальних провадження за фактом привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» на 1,4 млрд грн Новояворівською і Новороздільською ТЕЦ, власниками яких є брати Ярослав і Богдан Дубневичі, в одну справу.

Таке рішення 21 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, за версією НАБУ і САП, колишній директор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить НАК «Нафтогаз України», в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу.

Щоправда перед врученням обвинувального акту Артимко виїхав за кордон і тому стосовно нього виділили матеріали в окреме провадження. Пізніше він повернувся в Україні, тож прокурор САП просив об'єднати ці два провадження, оскільки вони стосуються одного й того самого факту. Суд клопотання задовольнив.

Як встановила сторона обвинувачення, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (належить ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», власниками яких є нардепи Дубневичі), придбавши в НАК «Нафтогаз України» за пільговою ціною природний газ нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП «Енергоринок».

Загалом упродовж 2013-2015 років вказані особи заволоділи природним газом НАК «Нафтогаз України» в обсязі 308,34 мільйона кубічних метрів, що завдало збитків НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд призначив на 21 січня підготовче засідання у справі. Раніше НАБУ завершило його розслідувати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: