ТЕЦ Дубневичів: НАБУ оголосило нові підозри

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку вручили нові підозри особам, які вже обвинувачуються за аналогічні дії на двох ТЕЦ.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у заволодінні газом НАК «Нафтогаз-України» Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ (кінцеві бенефіціари брати Ярослав і Богдан Дубневичі) п'яти особам, яких вже обвинувачують в аналогічній справі.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«11 серпня детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили п'ятьом особам про підозру у заволодінні природним газом в особі НАК «Нафтогаз України» вартістю понад 729,8 млн грн. Це – другий епізод вчинення цими особами аналогічного злочину у попередній період: справа щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн слухається у суді з грудня 2019 року. Таким чином загальна сума розкрадань за двома епізодами становить понад 2,1 млрд грн», – інформують у бюро.

За даними «Слово і діло», серед підозрюваних ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк. За версією слідства, вони уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації корупційної схеми.

Відповідно до висновків експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу на користь ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок цього НАК «Нафтогаз України» завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідувати «газову справу Дубневичів». Нещодавно обвинувачений у цій справі виїхав за кордон на лікування, але пізніше повернувся до України. Адвокати обвинувачених хотіли передати цю справу до Львову, проте ВАКС залишив її у себе.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: