ВАКС залишив у себе «газову справу Дубневичів»

Читать на русском
Апеляційна палата залишила без задоволення клопотання адвоката про направлення справи двох теплоелектроцентралей до іншого суду.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Апеляційна палата залишила у Вищому антикорупційному суді кримінальне провадження про присвоєння природного газу НАК «Нафтогаз-України» Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ, так званої «газової справи Дубневичів».

Таке рішення 28 січня ухвалила колегія суддів палати ВАКС, повідомляє «Слово і Діло».

Захисник одного з обвинувачених просив суд передати цю справу до Миколаївського районного суду Львівської області за підсудністю. За його твердженнями, ця справа непідсудна ВАКС, оскільки обвинувачені не є топпосадовцями. Утім, вивчивши клопотання, судді залишили його без задоволення. Вони вказали, що в справі є понад 1,4 млрд грн збитків і стаття ККУ є в переліку підсудності суду, а тому її слід залишити у ВАКС.

За версією НАБУ і САП, ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить НАК «Нафтогаз України», в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу.

Як встановила сторона обвинувачення, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (належить ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», власниками яких є нардепи Дубневичі), придбавши в НАК «Нафтогаз України» за пільговою ціною природний газ нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП «Енергоринок».

Загалом упродовж 2013-2015 років вказані особи заволоділи природним газом НАК «Нафтогаз України» в обсязі 308,34 мільйона кубічних метрів, що завдало матеріальної шкоди НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. Нещодавно САП передала цю справу до суду.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд призначив на 21 січня підготовче засідання у справі. Раніше НАБУ завершило його розслідувати. Нещодавно обвинувачений у цій справі виїхав за кордон на лікування, але пізніше повернувся до України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: