Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє створити державний аграрний реєстр сільськогосподарських підприємств

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє створити державний аграрний реєстр сільськогосподарських підприємств з метою автоматизації виплати державної підтримки та кращого таргетування державної підтримки в агропромисловому комплексі.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/news/igor-petrashko-pro-pidsumki-roku-agrariyam-narahovano-4-mlrd-grn
  • https://www.ar.gov.ua/news/2
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/985-20#Text
  • https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-pidpisav-zakon-shodo-funkcionuvannya-der-65365
  • https://www.kmu.gov.ua/news/pidsumki-2020-perezavantazheno-derzhavnu-pidtrimku-agrariyiv-ta-viznacheno-prioriteti-na-nastupni-roki
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68504
  • https://www.ar.gov.ua/using

Результат

Рада, уряд та Держгеокадастр забезпечили створення державного аграрного реєстру сільськогосподарських підприємств, тому обіцянці присвоєно статус «виконано».

5 листопада 2020 року Рада ухвалила, а 2 грудня президент Зеленський підписав закон щодо функціонування Державного аграрного реєстру та вдосконалення державної підтримки сільгоспвиробників (985-IX). Набрання чинності відбулось 04.12.2020.

Документ створює єдину державну інформаційну систему – Державний аграрний реєстр, який спрощує надання таргетованої державної підтримки для сільгоспвиробників (!). Згідно із законом, Державний аграрний реєстр ведеться за рахунок коштів державного бюджету з метою комплексного інтегрування відомостей про виробників сільгосппродукції, їхні майнові, земельні, екологічні, трудові, фінансово-кредитні та інші права. Реєстр ведеться шляхом добровільного внесення до нього виробниками сільгосппродукції достовірних відомостей про себе.

Відповідно до роз'яснень профільного міністерства, документ закріплює на законодавчому рівні функціонування онлайн платформи – Державного аграрного реєстру, який забезпечить аграріям спрощений доступ до програм державної підтримки та публічність її розподілу. У міністерстві зазначили, станом на початок січня 2021 року, вже впроваджено пілотне функціонування (!) аграрного реєстру, який охоплює понад 50 об’єднаних територіальних громад по всій Україні. Проект реалізується у координації з Держгеокадастром, Міністерством юстиції (https://www.ar.gov.ua/using).