Створення Бюро економічної безпеки: хто з нардепів не виконав обіцянку

Читать на русском
Європейська солідарність провалила дві програмних обіцянки, не підтримавши закон про БЕБ. Також передвиборчі обіцянки не виконали кілька мажоритарників від Слуги народу.
Слово і діло

Верховна рада 28 січня ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки. Новий орган розслідуватиме економічні злочини (крім тих, якими займається Національне антикорупційне бюро) і забере цю функцію у Нацполіції та Служби безпеки України. Після запуску Бюро буде також ліквідована податкова міліція, яка входить до складу Фіскальної служби. Не один рік народні депутати виношували ідею створення такого органу, сьогодні «Слово і діло» пропонує подивитися, хто з них свою обіцянку провалив.

«Європейська солідарність» провалила дві передвиборчі обіцянки

Партія «Європейська солідарність» у передвиборчій програмі обіцяла створити єдиний орган фінансової безпеки, а також позбавити правоохоронні органи повноважень втручання в господарську діяльність.

Під час роботи парламенту IX скликання фракція реєструвала свої ініціативи щодо створення Національного бюро фінансової безпеки – законопроєкти №1184 і №1208-1. Однак вони не були ухвалені.

Минулого тижня Рада ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки. Закон передбачає, що БЕБ – це центральний орган виконавчої влади, завданнями якого є протидія правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Також усувається дублювання функцій Національної поліції і СБУ під час розслідування економічних злочинів, а податкова міліція ліквідується.

Депутати від «Європейської солідарності» не подавали альтернативних законопроєктів до цієї ініціативи, але подавали правки (45 з 101 відхилили). І за закон у другому читанні фракція не голосувала: з 27 депутатів 23 голосували «проти», 4 – були відсутні. В ЄС назвали закон непрофесійним і вважають, що він не розв'яже проблеми тиску на бізнес.

Зважаючи на те, що положення закону збігаються з передвиборчими обіцянками «Європейської солідарності», але фракція за документ не голосувала (а їхні ініціативи не ухвалили), обидві програмні обіцянки не виконані.

Голосування за БЕБ: хто зі «слуг народу» не виконав програмних обіцянок

«Слуга народу» завдяки ухваленню закону про Бюро економічної безпеки виконала програмні обіцянки позбавити Державну фіскальну службу правоохоронної функції, а також позбавити Нацполіцію функцій обмеження бізнесу.

Артем Ковальов провалив обидві обіцянки, оскільки не голосував за закон про БЕБ. При цьому він підтримав закон, який визначає алгоритми ліквідації податкової міліції і переведення її функції в БЕБ. Роман Мулик теж не голосував за створення Бюро і не виконав дві обіцянки.

Бюро економічної безпеки: основні завдання та функціїЗ утворенням БЄБ має завершитись поділ сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідована податкова міліція та проведена оптимізація органів, які ведуть боротьбу з економічними злочинами.

Петро Павловський утримався під час голосування за закон про Бюро економічної безпеки, за другий закон голосував, але дві програмні обіцянки провалені.

Нардепи-мажоритарники від «Слуги народу» Ігор Васильківський, Олександр Горенюк, Вікторія Кінзбурська, Олексій Мовчан і В'ячеслав Рубльов не виконали програмну обіцянку домогтися припинення свавілля правоохоронних органів щодо бізнесу. Всі вони не голосували за створення Бюро економічної безпеки, хоча закон є основним у вирішенні цієї проблеми.

Аналогічну обіцянку провалив депутат Максим Бужанський – він утримався під час голосування. «Не голосував за створення Бюро економічної безпеки. В країні рік немає директора ДБР, пів року керівника САП, а ми кидаємося плодити новий правоохоронний орган? Вибачте, але це смішно», – так нардеп прокоментував своє рішення.

Хто ще провалив свої обіцянки

Гео Лерос провалив передвиборчі обіцянки позбавити ДФС правоохоронної функції, а Нацполіцію – функцій обмеження бізнесу. Нагадаємо, він йшов на вибори за списком «Слуги народу» і, незважаючи на те, що вже вийшов з фракції, повинен свої передвиборчі зобов'язання виконати.

Під час голосування за закон Лерос значиться як «відсутній», хоча був зареєстрований у Верховній раді і голосував за інші рішення.

Депутат від «Голосу» Кіра Рудик не виконала обіцянкупозбавити правоохоронні органи та інші силові структури повноважень в сфері розслідування економічних злочинів. Під час голосування за створення БЕБ вона значилася як «відсутня», хоча була зареєстрована в сесійній залі.

Під час голосування за БЕБ в Раді не було ще трьох нардепів від «Голосу» – Рустема Умєрова, Андрія Шараськіна і Лесі Василенко. Якщо з'ясується, що причина їхньої відсутності була неповажною, то вони також не виконали аналогічну обіцянку.

Нагадаємо, як народні депутати голосували за створення Бюро економічної безпеки можна подивитися на інфографіці.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: