Підсумки 2020 року для уряду: як міністри виконували обіцянки

Читать на русском

В уряді Шмигаля кінець 2020 року зустрічають з кадровими перестановками. Буквально на останніх засіданнях парламенту нардепи звільнили Сергія Бессараба з посади міністра у справах ветеранів (він сам подав заяву за станом здоров'я) та призначили Юлію Лапутіну, а також проголосували за призначення Романа Лещенка на посаду міністра аграрної політики і продовольства. Зміниться керівництво також у Міністерстві енергетики – в. о. міністра призначили Юрія Вітренка. «Слово і діло» пропонує подивитись, як упродовж року працювали решта міністрів, які вже мали нагоду як провалити, так і виконати власні обіцянки.

Найвищий показник як виконання, так і невиконання обіцянок у 2020 році має віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
Як міністри Шмигаля виконували обіцянки у 2020 роціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, що уряд Дениса Шмигаля працює з 4 березня 2020 року, тобто менше року. Загалом міністри дали 1 856 обіцянок, з них виконали 316 (17%) та провалили 149 (8%). Переважну більшість обіцянок уряд ще має реалізувати – це 1391 (75%). Ознайомитися з кожною обіцянкою та з нашими аргументами про виконання/невиконання можна на сайті «Слово і діло» в розділі Кабінет міністрів.

Найбільше обіцянок виконав віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, на рахунку якого 51 реалізована обіцянка (31%). При цьому Федоров провалив 24 обіцянки (15%) – це також найвищий показник протягом року – і ще 88 (54%) повинен виконати.

Відзначимо, що ми врахували всі обіцянки Федорова з моменту призначення 29 серпня 2019 року, адже він залишився на посаді міністра після відставки Гончарука.

На другому місці опинився міністр інфраструктури України Владислав Криклій, який також продовжив працювати після відставки попереднього уряду. Йому вдалося виконати 44 обіцянки (21%). Провалив Криклій 17 обіцянок (8%) та ще 152 (71%) має виконати.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков виконав 13 обіцянок, що становить 20% від всього обіцяного чиновником. Не виконав Резніков 2 обіцянки і має реалізувати ще 50 (77%).

Міністр фінансів України Сергій Марченко виконав 18% обіцянок. Цікаво, що провалив міністр вполовину менше – 9 обіцянок.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков виконав 17 обіцянок(17%), 11 провалив і ще 74 має виконати. Нагадаємо, ідеться виключно про виконання і провалення обіцянок протягом 2020 року (у цілому ж Аваков працює міністром внутрішніх справ ще з лютого 2014 року і за весь цей час виконав 40% своїх обіцянок, 33% – провалив).

По 17% виконаних обіцянок на рахунку міністра соціальної політики України Марини Лазебної (13 обіцянок) та міністра закордонних справ Дмитра Кулеби (11 обіцянок).

Жодної проваленої обіцянки поки немає на рахунку міністра Кабінету міністрів України Олега Немчінова, який виконав 16% обіцянок.

Міністр юстиції України Денис Малюська реалізував 18 обіцянок (15%), провалив 13 (11%) та ще повинен виконати 87 (74%).

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина виконала 15% обіцянок.

Один з найбільш публічних міністрів – очільник Міністерства охорони здоров’я України Максим Степанов виконав 17 обіцянок (14%) та 15 (12%) провалив. Ще 90 (74%) – очікують реалізації.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко встиг виконати 11 обіцянок (13%). Провалив Петрашко 2 обіцянки, ще має виконати – 71 (85%).

На рахунку міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова 12 виконаних обіцянок (12%) та 7 (7%) провалених. Ще 82 (81%) обіцянки міністр повинен виконати.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виконав 8% обіцянок, хоча у кількісному вираженні на рахунку очільника уряду найбільше реалізованих обіцянок – 68 штук. Провалив Шмигаль 30 обіцянок (4%) і ще 734 (88%) – він має виконати.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко виконав 5 (6%) обіцянок, провалив 6 (7%) та має реалізувати 74 (87%).

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт виконав тільки 2 обіцянки (6%), провалив 1 та 32 (91%) повинен реалізувати.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський встиг реалізувати 2 обіцянки (3%), провалив 1 та має виконати 73 (96%).

Не так давно призначений міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет виконав 3 обіцянки (4%) та 1 провалив. На майбутне у міністра до реалізації ще 72 (95%) обіцянки.

Жодної обіцянки поки остаточно не виконав міністр оборони України Андрій Таран, хоча й має до виконання вже 23 зобов’язання.

Нагадаємо, що під кінець 2020 року в уряді з’явилися нові очільники міністерств, які, відповідно, ще не мали часу на виконання обіцяного. Серед них, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко (вже встиг дати 19 обіцянок), міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна (17 обіцянок).

До Міністерства енергетики 22 грудня 2020 року на посаду т.в.о. призначено Юрія Вітренка, для призначення якого міністром не вистачило голосів у Верховній раді. Однак не виключено, що на найближчих засіданнях Ради буде порушено питання про повторне голосування за його призначення.

Раніше аналітики «Слово і діло» проаналізували, скільки обіцянок за цей рік виконав і провалив президент.

Також ми розбиралися, які програмні обіцянки виконали парламентські фракції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: