В «Укренерго» пояснили відновлення імпорту електроенергії з Росії

Читать на русском
В Україні приватні компанії відновили імпорт електроенергії з РФ з лютого, оскільки втратила чинність постанова НКРЕКП про заборону імпорту електроенергії.
фото з відкритих джерел

В Україні приватні компанії відновили імпорт електроенергії з РФ з лютого, оскільки втратила чинність постанова НКРЕКП від 4 квітня минулого року про заборону імпорту.

Про це повідомляє пресслужба «Укренерго» у вівторок, 2 лютого.

Експорт та імпорт електроенергії в Україні у 2014-2020 рокахСкільки електроенергії експортували та імпортували Об’єднані енергетичні системи України за останні шість років.

«Імпорт електроенергії з Росії та Молдови минулого тижня був відсутній. Однак, починаючи з понеділка 1 лютого, відновився імпорт електроенергії з Росії», - йдеться в повідомленні.

У компанії пояснили, що відповідно до закону «Про ринок електроенергії» на сьогодні немає підстав для обмеження імпорту електроенергії з РФ.

В законі сказано, що Оператор системи передачі повинен пропонувати учасникам ринку на аукціонах всю доступну пропускну спроможність міждержавних зв'язків.

«Тому з 01 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКП №766 від 08.04.2020 р., якими було скасовано результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією та Білоруссю у 2020 році», - повідомили в компанії.

«Згідно ч.9 ст.38 закону, обмеження комерційних обмінів (імпорту/експорту електроенергії) можуть застосовуватися тільки в аварійних ситуаціях, а згідно ч.12 ст.38 ОСП має право обмежувати доступну пропускну здатність виключно у випадках порушення операційної безпеки енергосистеми», - додали в «Укренерго».

У відомстві уточнили, що 1 лютого з Росії було імпортовано 1 мільйон кВт/год. За даними ЗМІ, весь обсяг викупило ТОВ «ОНК-Груп», зареєстроване в Одесі.

Нагадаємо, в МЗС заявили, що Україна має намір відключитися від об'єднаної енергосистеми з РФ і Білоруссю. У 2023 року країна планує приєднатися до системи постачання електроенергії ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: