Експорт електроенергії до Білорусі: як це вплине на ринок

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Вперше з 2014 року Україна відновила експорт електроенергії до Білорусі. У коментарі «Слово і діло» експерт у сфері енергетики Валентин Землянський відзначив, що в умовах, коли на українському енергетичному ринку виробляється надлишок електроенергії, експорт може стати лише джерелом заробітку, однак це не допоможе збалансувати ситуацію на ринку.

«Це не збалансує внутрішній ринок тому, що внутрішні проблеми в нас більш серйозні і експорт не допоможе. Тут незначна частина впливу щодо того, що відбувається. У нас проблеми із зеленою генерацією, у нас проблеми із розбалансом всередині ринку, тому експорт у такому разі – не панацея. Певні додаткові кошти будуть, але принципово це на ситуацію не вплине», – наголосив Землянський.

Продовження мораторію на імпорт електроенергії: як зміниться тариф для населенняПродовження заборони імпорту електроенергії не вплине на ціни для побутових споживачів, але підвищення тарифу все одно слід очікувати.

Енергетик зазначив, що українські атомні електростанції працюють без чітких обмежень, тому склалася ситуація з перевиробництвом, яке не відповідає рівню споживання.

«Тому експерт ситуацію не вирішить, але це додаткові кошти до бюджету у вигляді податку. Це надходження до компаній, які будуть займатися експортом. До речі, цікаво, хто буде цим займатися. Нам потрібен будь-який експорт, бо в нас надлишкові потужності. Також цікаво, на яких умовах цю електроенергію братимуть: на пікових чи в базі. Тобто далі йдуть технічні нюанси, які мають важливе значення, але на загальну картину це не вплине», – пояснив Валентин Землянський.

Зокрема, за десять місяців 2018 року Україна експортувала електроенергію на $266,113 млн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: