Народовладдя та «ігнор» Вітренка: як Рада провела перший робочий тиждень року

Читать на русском
Верховна рада ухвалила закон про референдум і Бюро економічної безпеки. Також дозволила екстрену реєстрацію COVID-вакцини.

Верховна рада закінчила роботу четвертої сесії, але відпочивати депутатам недовго – наступний тиждень знову пленарний. За ці дні нардепи ухвалили кілька ключових законів, думки щодо яких у політичних сил розбіглися, знову відмовилися призначити Юрія Вітренка повноправним членом уряду, а також дозволили екстрену реєстрацію COVID-вакцини. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

Рада схвалила президентський закон про референдум

У червні минулого року парламент схвалив у першому читанні президентський законопроєкт про референдум. Володимир Зеленський запропонував, щоб на референдумі вирішували питання внесення змін до Конституції (в I, ІІІ та XIII розділи), питання загальнодержавного значення, питання скасування окремих норм або закону. Також передбачена процедура проведення референдуму за народною ініціативою: щонайменше 3 млн підписів від громадян і після цього указ президента.

Збирали голосу до другого читання жорстко: в ЗМІ публікували скріншоти з фракційного чату «Слуги народу», де Давид Арахамія попереджав про можливе вигнання з фракції в разі неголосування за закон.

Такі методи дали свій результат – президентську ініціативу підтримали рівно 226 «слуг народу». Їм на допомогу також прийшли 9 позафракційних депутатів і група «Довіра», яка завжди підставляє плече на важливих голосуваннях. Більше ніхто за закон не голосував.

В «Опозиційній платформі – За життя» заявили, що закон не забезпечує реальні можливості проведення референдуму і суттєво обмежує права українців в плані вибору питань, які можна виносити на розгляд.

Підсумки роботи Ради: скільки законопроєктів ухвалено за тижденьВерховна рада за тиждень ухвалила 25 законопроєктів (з них 10 в цілому) та п'ять постанов.

У пух і прах рознесла закон фракція «Батьківщина». У десятихвилинному виступі Юлія Тимошенко заявила, що процедура організації референдуму за народною ініціативою заскладна. Також фракція незадоволена пунктом закону про електронне голосування (в ОПЗЖ теж були проти цього). «Якщо дійсно в цій країні хтось хоче народовладдя, то почитайте уважно закон про референдум, направте його на повторне друге читання. І давайте ми все з вами проведемо експертизу дуже просту: можна за цим законом провести референдум або не можна. Якщо референдум по цьому закону з ініціативи людей провести не можна, то ця дорога не веде до храму, ця дорога не веде до народовладдя. Це ілюзія, це абсолютна імітація народовладдя, нічого спільного з народовладдям немає», – заявила Тимошенко.

«Якщо він (закон про референдум – ред.) буде ухвалений в чинній редакції, ми фактично надаємо можливість кнопкодавам тиснути на ядерну кнопку. Якщо закон буде прийнятий, то будь-хто з будь-якого приводу зможе змінювати, коригувати або скасовувати закони з невідомих причин, прикриваючись волею народу», – в «Голосі» теж виступили проти закону. «Європейська солідарність» незадоволена передбаченим електронним голосуванням: за словами депутата Іванни Климпуш-Цинцадзе, фракція планує звернутися до Конституційного суду з приводу закону.

Володимир Зеленський ухваленням закону задоволений: «Тепер українці на практиці будуть залучені до прийняття важливих для країни рішень, а влада буде змушена прислухатися до волі народу. Референдум є вагомим інструментом розширення демократії в Україні».

Депутати вдруге провалили голосування по Вітренку

У четвер нардепи вдруге відмовилися призначити Юрія Вітренка віцепрем'єром – міністром енергетики. Перше невдале голосування було в грудні, після нього Кабмін призначив Вітренка виконувачем обов'язків міністра. При цьому в «Слугу народу» відразу сказали, що будуть виносити його кандидатуру на голосування повторно.

Кілька депутатів від «Слуги народу» напередодні голосування говорили, що підтримати Вітренка особисто просив Володимир Зеленський. Але до президента не прислухалися.

Юрій Вітренко прийшов в четвер у Раду не з «порожніми руками», а з результатами своєї роботи за місяць. За його словами, це: погашення боргу із зарплати перед шахтарями, монетизація пільг, підписання угод з інвесторами на власне видобування газу в Україні, рішення Кабміну про зниження ціни на газ.

Кандидатуру Вітренка підтримали 204 депутати, порівняно з першим голосуванням – на 18 голосів більше: «слуги народу» плюс група «Довіра» та позафракційні. Цього разу більше голосів дала «Довіра» та монобільшість, а група «За майбутнє», навпаки, не голосувала.

«Мене запросили допомогти. У мене були зовсім інші особисті плани. Я розумів глибину проблем і відсутність рішень, які б всіх задовольняли. Я усвідомлював політичні ризики. Я розумів, скільки бруду на мене виллється. Але я розумів відповідальність перед країною. Якщо без пафосу, я просто розумів, що мені буде складно пояснити своїм дітям, чому я відмовився зайняти таку відповідальну посаду і допомогти країні в такий складний для неї час. Тому я чесно спробував. І мені не соромно звітувати за те, що я зміг зробити за місяць, при цьому з дуже обмеженими повноваженнями. Крім того, це була можливість отримати дуже цінний досвід чиновника. Я вдячний всім, хто мене підтримав. Дякую за довіру, за спільну роботу», – написав Вітренко в своєму Facebook після голосування. Але не уточнив, чи збирається залишити роботу в міністерстві.

Бюро економічної безпеки та реформа СБУ

На тижні також депутати виконали багаторічну обіцянку – створити фінансовий орган для боротьби з економічними злочинами. У четвер в другому читанні Рада ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки. Закон передбачає:

  • створення правоохоронного органу для боротьби з економічними злочинами (штат – до 4 тисяч осіб);

  • БЕБ забирає частину повноважень у СБУ щодо попередження, виявлення, припинення і розкриття кримінальних злочинів корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки.

Директора органу призначатиме уряд на подання прем'єра-міністра, кандидатуру відбиратимуть на конкурсі. Посада розрахована на 5 років, не більше двох термінів поспіль.

Створення Бюро економічної безпеки підтримали 242 народних депутати: «Слуга народу», «Голос», «Довіра» та позафракційні нардепи. Решта голосувати відмовилися. «Це без перебільшення знаменна подія. Україна робить черговий крок до Європи і цивілізованого світу. Податкова міліція відходить у минуле, а на її місці з'явиться новий аналітичний орган, який буде займатися розслідуванням фінансових і економічних злочинів без корупції і «маски-шоу», – сказав прем'єр Денис Шмигаль.

Виступи в Раді: які слова найчастіше вживають лідери фракцій та групПід час четвертої сесії Верховної ради у більшості лідерів фракцій та групи улюблене слово було ми.

У прив'язці до цього закону відразу в першому читанні затвердили ще один – про реформу Служби безпеки України (раніше його розгляд кілька разів відкладали). В рамках реформи чисельність СБУ до 2023 року буде скорочена до 17 тисяч штатних посад, ліквідують відділ боротьби з корупцією та організованою злочинністю, а функцію досудового розслідування до 2024 року передадуть Держбюро розслідувань.

Крім того, реформа розширює превентивні дії СБУ із протидії розвідувально-підривним операціям проти України, а також підсилює контррозвідувальний і антитерористичний напрямки діяльності спецслужби.

Які ще рішення ухвалили депутати

У вівторок Верховна рада намагалася скасувати ухвалення президентського законопроєкту про «інвестиційних нянь», постанову вносили Ніна Южаніна і Михайло Бондар з «Європейської солідарності». Потрібної кількості голосів вона не набрала, але 123 депутати підтримали. Скасувати закон Зеленського були готові 15 «слуг народу», більше половини фракції ОПЗЖ, «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос» і «За майбутнє».

Був ухвалений важливий закон про реєстрацію вакцин від COVID-19. Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я стверджують, що в середині лютого в Україні може початися вакцинація. Згідно із законом препарати можна подавати на екстрену реєстрацію в разі якщо:

  • є дані про успішне проведення доклінічних випробувань або досліджень;

  • дослідження проводилися з дозволу або під наглядом органів в США, Швейцарії, Японії, Канаді, Австралії, Великій Британії, Євросоюзі, Мексиці, Індії, Бразилії чи Ізраїлі;

  • немає схваленої або іншої альтернативи, а потенційна користь препарату переважає над ризиками.

У законі також є важливий пункт про те, що не можна реєструвати «лікарський засіб, розроблений в державі, визнаній в установленому порядку державою-агресором». Таким чином, російську вакцину «Спутник V» в Україні тепер не можна буде зареєструвати.

Також Рада цього тижня дозволила допуск іноземних військових на територію України для участі в багатонаціональних навчаннях. У 2021 року пройдуть українсько-американські навчання «Рапід Трайдент», українсько-британські «Козак Мейс», українсько-американські «Сі Бриз», українсько-румунські «Ріверайн», українсько-британські «Ворієр Вотчер», українсько-польські «Три мечі» і «Сільвер Сейбер».

У першому читанні був ухвалений законопроєкт про захист боржників і боротьбу з «беззаконням» колекторів. Ініціатива передбачає, що боржнику не можна телефонувати з 8 вечора до 8 ранку, не більше двох разів в день, повідомляти третім особам про борг, а також вимагати погашення боргу від родичів. За порушення закону будуть штрафувати на суму від 51 до 102 тисяч гривень.

Крім того, у четвер депутати затвердили постанову, в якій рекомендували Кабміну повернути пільговий тариф на електроенергію, впровадити державне регулювання тарифів на теплову енергію, газ і електрику.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, хто з депутатів давав обіцянку закріпити механізм проведення референдумів, але не підтримав закон.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: