Виступи в Раді: які слова найчастіше вживають лідери фракцій та груп

Читать на русском

Виступи народних депутатів у залі парламенту можна розглядати як окремий вид сучасного мистецтва – багато емоцій, красивих слів, а зрозуміло і подобається не кожному. «Слово і діло» проаналізувало виступи в Раді лідерів фракцій та груп протягом четвертої сесії (з 1 вересня 2020-го) і з'ясувало, які слова вони найчастіше вживають.

Під час четвертої сесії Верховної ради у більшості лідерів фракцій та груп улюблене слово було ми.
Улюблені слова лідерів фракцій та групСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Цікаво, що у більшості лідерів улюблене слово – «ми». А ось слово «Україна» в списку найбільш вживаних не у кожного.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія протягом четвертої сесії виступав 9 разів із місця і 10 – з трибуни. «Слово «ми» Арахамія використовував 29 разів, на другому місці – «законопроєкт» (15 разів), на третьому – «прошу» (13 разів). Крім того, лідер монобільшості часто використовував слова «підтримати», «проголосувати», «працювати», «пропоную» і «рішення».

Співголови «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко і Вадим Рабінович в парламенті з вересня майже не виступали – тричі і двічі з трибуни. Бойко використовував слово «право» 14 разів, «ми» – 11 разів і «люди» – 9 разів. Також в списку улюблених у Бойка – «громадяни», «вибір», «президент», «країна» і «фракція». Рабінович вжив «ми» 9 разів, «ви» – 8 разів і по 4 рази «Україна» і «кандидат».

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко тричі виступала з місця у ході четвертої сесії Ради і 9 разів з трибуни. Тимошенко використовувала слово «ми» 60 разів, і її промови досить егоцентричні: слово «я» депутат використовувала 59 разів, а «хочу» – 37 разів. Також Тимошенко часто вживала слова «ви», «бюджет», «люди». Слово «Україна» нардеп використовувала 5 разів.

Співголови «Європейської солідарності» Ірина Геращенко та Артур Герасимов часто виступали в Раді: 17 і 16 разів з місця, 12 і 6 разів з трибуни. Причому у Герасимова найбільш вживане слово – це прізвище президента: «Зеленський» він вимовив 23 рази. Геращенко згадувала «Зеленського» ще частіше – 36 разів.

Герасимов часто використовував слова «ми» (20 разів), «ви» (18 разів), «я» (17 разів), «українці» (10 разів). У Геращенко на першому місці «ми» – 49 разів, також серед улюблених слів «ви» (42 рази), «Україна» (10 разів). Порошенка Геращенко згадувала 4 рази.

Поки Сергій Рахманін був головою фракції «Голос» він найчастіше використовував слово «ми» (15 разів) і «я» (12 разів). Крім того, серед його улюблених – «правка», «Україна», «безпека», «оборона», «люди» і «Конституція». Нагадаємо, нещодавно головою фракції став Ярослав Железняк.

Співголова групи «За майбутнє» Тарас Батенко з місця виступав в Раді 23 рази, з трибуни – 21 раз. І у нього абсолютний рекорд за вживанням слова «ми» – в ході четвертої сесії він вимовив його 257 разів. Серед інших улюблених слів – «я» (59 разів), «Україна» (44 рази), «бюджет» (30 разів), «повинні» (29 разів), «друзі», «уряд» (по 28 разів).

Віктор Бондар виступав з парламентської трибуни в ході четвертої сесії 4 рази, з місця – 10 разів. Його улюблені слова – «законопроєкт» (21 раз) і «підприємство» (20 разів). Слово «ми» співголова групи сказав 17 разів, «ви» – 15 разів.

Глава групи «Довіра» Олег Кулініч найчастіше використовував слова «дороги» і «ми» – 29 і 27 разів. Він виступав із місця 8 разів, з трибуни – 6 разів.

Раніше ми писали про те, які програмні обіцянки виконали парламентські фракції.

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило, які рішення пропонують політичні сили щодо тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: